settings icon
share icon
Pitanje

Šta je starozavetna teologija?

српски

Odgovor


Starozavetna teologija je proučavanje onog što je Bog otkrio o sebi u Starom zavetu. Sistem starozavetne teologije uzima različite istine koje starozavetne knjige podučavaju o Bogu i predstavlja ih na organizovani način. Božije otkrivenje počinje u Postanju 1:1: „U početku stvori Bog nebo i zemlju″. Pretpostavka o Bogu i Njegovom stvaralačkom delu je nešto što svi vernici prihvataju verom i naglašava se kroz Bibliju od Postanja do Otkrivenja.

Storozavetna teologija je bogato i korisno proučavanje onog što je Bog otkrio u Starom zavetu o sebi, svom karakteru, svojstvima itd. Stari zavet se, prvenstveno, usredsređuje na Božiji odnos sa Jevrejima, počev od Njegovog poziva Avramu u Postanju 12. On je odabrao Izrael i sklopio je savez sa njim da bi preneo svoju poruku svetu i doveo Mesiju koji bi nas spasio od greha. Kroz Njegov odnos sa Jevrejima, Bog je blagoslovio ceo svet (Postanje 12:3). Stari zavet beleži kako se Bog sve više otkriva, posebno svom odabranom narodu, ali i onima koji pripadaju neznabošcima, da bismo mogli da saznamo ko je On i Njegov plan za svet. Ideja o savezu između Boga i čoveka je utkana u samu srž Starog zaveta; prvi je načinjen sa Adamom, drugi sa Nojem, Avramom, izraelskom nacijom i Davidom.

Starozavetna teologija je od ključne važnosti za razumevanje Boga i Njegove svrhe u svetu. Seme doktrina o zamenskom okajanju greha, spasenju, odabiru, svetosti, milosti, sudu i oproštenju se nalazi u Starom zavetu. Proučavanje starozavetne teologije uključuje, pored drugih vitalnih tema, samu teologijju, antropologiju i ešatologiju.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je starozavetna teologija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries