settings icon
share icon
Питање

Шта је старозаветна теологија?

srpski
Одговор


Старозаветна теологија је проучавање оног што је Бог открио о себи у Старом завету. Систем старозаветне теологије узима различите истине које старозаветне књиге подучавају о Богу и представља их на организовани начин. Божије откривење почиње у Постању 1:1: „У почетку створи Бог небо и земљу″. Претпоставка о Богу и Његовом стваралачком делу је нешто што сви верници прихватају вером и наглашава се кроз Библију од Постања до Откривења.

Сторозаветна теологија је богато и корисно проучавање оног што је Бог открио у Старом завету о себи, свом карактеру, својствима итд. Стари завет се, првенствено, усредсређује на Божији однос са Јеврејима, почев од Његовог позива Авраму у Постању 12. Он је одабрао Израел и склопио је савез са њим да би пренео своју поруку свету и довео Месију који би нас спасио од греха. Кроз Његов однос са Јеврејима, Бог је благословио цео свет (Постање 12:3). Стари завет бележи како се Бог све више открива, посебно свом одабраном народу, али и онима који припадају незнабошцима, да бисмо могли да сазнамо ко је Он и Његов план за свет. Идеја о савезу између Бога и човека је уткана у саму срж Старог завета; први је начињен са Адамом, други са Нојем, Аврамом, израелском нацијом и Давидом.

Старозаветна теологија је од кључне важности за разумевање Бога и Његове сврхе у свету. Семе доктрина о заменском окајању греха, спасењу, одабиру, светости, милости, суду и опроштењу се налази у Старом завету. Проучавање старозаветне теологије укључује, поред других виталних тема, саму теологијју, антропологију и ешатологију.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је старозаветна теологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries