settings icon
share icon
Pitanje

Kolika je starost zemlje? Koliko je zemlja stara?

српски

Odgovor


S obzirom činjenicu da je prema Bibliji, Adam bio stvoren šestog dana postojanja naše planete, na osnovu toga možemo da odredimo približnu starost zemlje, u odnosu na hronološke podatke o ljudskoj rasi. Ovim se uzima u obzir pretpostavka da je proračun Postanja precizan, da su šest dana stvaranja u Postanju bukvalno bili 24-časovni periodi, i da nisu postojale neobjašnjive hronološke rupe.

Geneološka lista u Postanju, poglavlja pet do jedanaest, daje godine za koje su Adam i njegovi naslednici svaki izrodili sledeću generaciju u neprekidnom nizu nasledne linije, od Adama do Avrama. Određivanjem gde se Adam hronološki nalazi u istoriji i dodavanjem perioda koji se nalazi u Postanju poglavlja pet do jedanaest, postaje jasno da Biblija uči da je zemlja stara oko 6,000 godina, sa par stotina godina gore ili dole.

Šta je sa popularnom starošću od oko 4.6 biliona godina, koja je opšte prihvaćena od strane većine naučnika danas i koju uče u većini akademskih institucija? Ova starost je prvenstveno dobijena putem dve merne tehnike: radiološkog merenja i geološke vremenske skale. Naučnici koji se zalažu za mlađu zemlju, od oko 6,000 godina, insistiraju na tome da je radiološko merenje netačno jer se zasniva na seriji lažnih pretpostavki, dok geološka vremenska skala je netačna jer uzima u obzir cirkularno mišljenje. Čak šta više, oni pokazuju u pravom svetlu mitove vezane za staru zemlju, kao što je popularna zabuna da su potrebni jako dugi vremenski periodi za stratifikaciju, stvaranje fosila i formiranje dijamanata, uglja, nafte, stalaktita, stalagmita, itd. Na kraju, zagovarači teorije o mladoj zemlji daju pozitivne dokaze za mladu zemlju umesto dokaza za staru zemlju koje pokazuju u pravom svetlu. Naučnici koji zagovaraju teoriju mlade zemlje shvataju da su u manjini danas, ali insistiraju da će se njihov položaj promeniti tokom vrmena dok sve više i više naučnika budu preispitivali dokaze i podrobnije pogledali na trenutno prihvaćenu teoriju stare zemlje.

U krajnjem slučaju, starost zemlje ne može biti dokazana. Bilo da se radi o 6,000 godina ili 4.6 biliona godina – oba pogleda (i sve između) se zasnivaju na veri i pretpostavkama. Oni koji drže to 4.6 biliona godina veruju svojim metodama kao što su radiloško merenje da su pouzdane i da se ništa nije desilo u istoriji što bi poremetilo normalan raspad radio izotopa. Oni koji drže do 6,000 godina, veruju da je Biblija istinita i da ostali faktori objašnjavaju “očiglednu” starost zemlje, kao što su globalni potop, ili da je Bog stvorio svemir na način koji “izgleda” kao da je vrlo star. Na primer, Bog je stvorio Adama i Evu kao potpuno odrasle ljude. Ako bi doktor trebalo da pregleda Adama i Evu na dan njihovog stvaranja, on bi procenio njihove godine na 20 (ili koliko već su izgledali da su) – dok su u stvari, Adam i Eva bili stari manje od jednog dana. Kakav god da je slučaj, uvek postoji dobar razlog da se više veruje Božijoj reči, nego reči naučnika ateista koji veruju u evoluciju.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kolika je starost zemlje? Koliko je zemlja stara?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries