settings icon
share icon
Питање

Колика је старост земље? Колико је земља стара?

srpski
Одговор


С обзиром чињеницу да је према Библији, Адам био створен шестог дана постојања наше планете, на основу тога можемо да одредимо приближну старост земље, у односу на хронолошке податке о људској раси. Овим се узима у обзир претпоставка да је прорачун Постања прецизан, да су шест дана стварања у Постању буквално били 24-часовни периоди, и да нису постојале необјашњиве хронолошке рупе.

Генеолошка листа у Постању, поглавља пет до једанаест, даје године за које су Адам и његови наследници сваки изродили следећу генерацију у непрекидном низу наследне линије, од Адама до Аврама. Одређивањем где се Адам хронолошки налази у историји и додавањем периода који се налази у Постању поглавља пет до једанаест, постаје јасно да Библија учи да је земља стара око 6,000 година, са пар стотина година горе или доле.

Шта је са популарном старошћу од око 4.6 билиона година, која је опште прихваћена од стране већине научника данас и коју уче у већини академских институција? Ова старост је првенствено добијена путем две мерне технике: радиолошког мерења и геолошке временске скале. Научници који се залажу за млађу земљу, од око 6,000 година, инсистирају на томе да је радиолошко мерење нетачно јер се заснива на серији лажних претпоставки, док геолошка временска скала је нетачна јер узима у обзир циркуларно мишљење. Чак шта више, они показују у правом светлу митове везане за стару земљу, као што је популарна забуна да су потребни јако дуги временски периоди за стратификацију, стварање фосила и формирање дијаманата, угља, нафте, сталактита, сталагмита, итд. На крају, заговарачи теорије о младој земљи дају позитивне доказе за младу земљу уместо доказа за стару земљу које показују у правом светлу. Научници који заговарају теорију младе земље шватају да су у мањини данас, али инсистирају да ће се њихов положај променити током врмена док све више и више научника буду преиспитивали доказе и подробније погледали на тренутно прихваћену теорију старе земље.

У крајњем случају, старост земље не може бити доказана. Било да се ради о 6,000 година или 4.6 билиона година – оба погледа (и све између) се заснивају на вери и претпоставкама. Они који држе то 4.6 билиона година верују својим методама као што су радилошко мерење да су поуздане и да се ништа није десило у историји што би пореметило нормалан распад радио изотопа. Они који држе до 6,000 година, верују да је Библија истинита и да остали фактори објашњавају “очигледну” старост земље, као што су глобални потоп, или да је Бог створио свемир на начин који “изгледа” као да је врло стар. На пример, Бог је створио Адама и Еву као потпуно одрасле људе. Ако би доктор требало да прегледа Адама и Еву на дан њиховог стварања, он би проценио њихове године на 20 (или колико већ су изгледали да су) – док су у ствари, Адам и Ева били стари мање од једног дана. Какав год да је случај, увек постоји добар разлог да се више верује Божијој речи, него речи научника атеиста који верују у еволуцију.Врати се на Српску страну

Колика је старост земље? Колико је земља стара?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries