settings icon
share icon
Pitanje

Koja je starost svemira?

српски

Odgovor


U 1. Mojsijevoj 1:1 nam je rečeno da: „ U početku stvori Bog nebo i zemlju.“ Biblija ne daje datum za stvaranje; jedini nagoveštaj je da se to dogodilo „na početku“. Na jevrejskom, reč za „početak“ je bereshit, što znači bukvalno „glava“.

Svi hrišćani se slažu sa tim da je Bog stvorio univerzum. Tamo gde hrišćani imaju različito mišljenje je u tumačenju reči dan (jevrejski yom ) u 1. Mojsijevoj prva glava. Oni koji se drže doslovnog, dvadesetčetvoročasovnog „dana“, veruju u relativno mladu zemlju; oni koji drže do nebukvalnog, poetskog „dana“ veruju u mnogo stariju zemlju.

Mnogi naučnici i hrišćanski učeni, veruju da se reč dan u 1. Mojsijevoj odnosi na doslovan, dvadesetčetvoročasovni dan. Ovo bi objasnilo ponavljanje izjave u 1. Mojsijevoj 1: „I bi veče, i bi jutro“. Jedno veče i jedno jutro čine jedan dan (po jevrejskom računanju, novi dan počinje zalaskom sunca). Drugi ukazuju na nebukvalnu upotrebu reči dan na drugim mestima u Svetom pismu, na primer, „dan Gospodnji“, i tvrde da izraz, od večeri do jutra ne predstavlja jedan dan, a da umesto toga treba da se shvati figurativno, kao da se odnosi na početak i kraj vremenskog perioda.

Ako se rodoslovlja u 5. i 11. glavi 1. Mojsijeve i ostatak istorije Starog zaveta tumače striktno doslovno, stvaranje Adama može datirati otprilike 4000 godina pre nove ere. Ali ovo bi datiralo samo stvaranje Adama, no ne i stvaranje zemlje a kamoli univerzuma. Takođe postoji mogućnost „vremenskih praznina“ u narativu 1. Mojsijeve 1.

Sa svim ovim, vidimo da Biblija ne navodi eksplicitno starost univerzuma. Got Questions Ministries, zauzima poziciju mlade zemlje i veruje da je bukvalno, dvadesetčetvoročasovni dan u 1. Mojsijevoj 1, bolje tumačenje. Istovremeno, nemamo ozbiljnih neslaganja sa idejom da bi Zemlja i univerzum mogli biti znatno stariji od 6.000 godina. Bilo da se razlike objašnjavaju vremenskim prazninama ili time što je Bog stvorio univerzum sa „izgledom starosti“ ili nekim drugim faktorom — univerzum stariji od 6 000 godina ne izaziva značajne biblijske ili teološke probleme.

Na kraju, međutim, starost univerzuma se ne može dokazati ni iz Svetog pisma ni iz nauke. Bilo da je kosmos star 6.000 godina ili milijarde godina, oba gledišta (i sve između) počivaju na veri i pretpostavkama. Uvek je mudro preispitivati motive onih koji tvrde da je zemlja stara milijardama godina, pogotovo zato što se čini da Biblija ne podržava takvu pretpostavku.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koja je starost svemira?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries