settings icon
share icon
Питање

Која је старост свемира?

srpski
Одговор


У 1. Мојсијевој 1:1 нам је речено да: „ У почетку створи Бог небо и земљу.“ Библија не даје датум за стварање; једини наговештај је да се то догодило „на почетку“. На јеврејском, реч за „почетак“ је бересхит, што значи буквално „глава“.

Сви хришц́ани се слажу са тим да је Бог створио универзум. Тамо где хришц́ани имају различито мишљење је у тумачењу речи дан (јеврејски yом ) у 1. Мојсијевој прва глава. Они који се држе дословног, двадесетчетворочасовног „дана“, верују у релативно младу земљу; они који држе до небуквалног, поетског „дана“ верују у много старију земљу.

Многи научници и хришц́ански учени, верују да се реч дан у 1. Мојсијевој односи на дослован, двадесетчетворочасовни дан. Ово би објаснило понављање изјаве у 1. Мојсијевој 1: „И би вече, и би јутро“. Једно вече и једно јутро чине један дан (по јеврејском рачунању, нови дан почиње заласком сунца). Други указују на небуквалну употребу речи дан на другим местима у Светом писму, на пример, „дан Господњи“, и тврде да израз, од вечери до јутра не представља један дан, а да уместо тога треба да се схвати фигуративно, као да се односи на почетак и крај временског периода.

Ако се родословља у 5. и 11. глави 1. Мојсијеве и остатак историје Старог завета тумаче стриктно дословно, стварање Адама може датирати отприлике 4000 година пре нове ере. Али ово би датирало само стварање Адама, но не и стварање земље а камоли универзума. Такође постоји могуц́ност „временских празнина“ у наративу 1. Мојсијеве 1.

Са свим овим, видимо да Библија не наводи експлицитно старост универзума. Гот Qуестионс Министриес, заузима позицију младе земље и верује да је буквално, двадесетчетворочасовни дан у 1. Мојсијевој 1, боље тумачење. Истовремено, немамо озбиљних неслагања са идејом да би Земља и универзум могли бити знатно старији од 6.000 година. Било да се разлике објашњавају временским празнинама или тиме што је Бог створио универзум са „изгледом старости“ или неким другим фактором — универзум старији од 6 000 година не изазива значајне библијске или теолошке проблеме.

На крају, међутим, старост универзума се не може доказати ни из Светог писма ни из науке. Било да је космос стар 6.000 година или милијарде година, оба гледишта (и све између) почивају на вери и претпоставкама. Увек је мудро преиспитивати мотиве оних који тврде да је земља стара милијардама година, поготово зато што се чини да Библија не подржава такву претпоставку.

EnglishВрати се на Српску страну

Која је старост свемира?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries