settings icon
share icon
Pitanje

Šta je spasonosna blagodat?

српски

Odgovor


Kao idiom „spasonosna blagodat" odnosi se na „iskupljujući kvalitet" koji čini jednu osobu ili stvar prihvatljivom. Ali, to nije biblijsko značenje. Reč blagodat u Bibliji znači „nezaslužena božanska pomoć data ljudima za njihovu obnovu ili osvećenje" ili „Božija dobra volja prema onima koji je ne zaslužuju". Biblijski govoreći, „spasonosna blagodat" je blagodat od Boga koja spašava osobu.

Biblija kaže da je blagodat, nezaslužena Gospodnja milost neophodna „jer delima zakona niko se neće opravdati pred Njim″ (Rimljanima 3:20). Jedini način da se primi Božija spasonosna blagodat je putem vere u Hrista: „A sad se bez sudelovanja zakona javila pravednost od Boga …… pravednost Božija koja verom u Isusa Hrista dolazi za sve koji veruju″ (Rimljanima 3:21-22).

Spasonosna blagodat proizvodi naše posvećenje, proces kojim nas Bog preobražava u Hristov lik. U trenutku spasenja, po blagodati kroz veru, Bog nas čini novim stvorenjima (2. Korinćanima 5:17). I On obećava da nikada neće napustiti svoju decu: „Uzdajući se baš u to, da će onaj koji je započeo dobro delo u vama dovršiti to do dana Hrista Isusa″ (Filipljanima 1:6).

Nemamo ništa što bi nas preporučilo Bogu (Rimljanima 3:10-11) – ne posedujemo „spasonosnu blagodat" sami po sebi. Pošto smo, po prirod, neprihvatljivi Bogu, pitamo, zajedno sa Isusovim učenicima: „Kako možemo da se spasimo?" Isusov odgovor je utešan: „Što je kod ljudi nemoguće — mogućno je kod Boga″ (Luka 18:26-27). Spasenje je Božije delo. On nam daje blagodat koja nam je potrebna. Naša „spasonosnu blagodat" je sam Hristos. Njegovo delo na krstu je ono što nas spašava, a ne naša zasluga.

Lako je misliti, da putem naše vere, mi dopirnosimo, na neki sitan način, našem spasenju. Najzad, po veri treba da primenimo Hristovu zaslugu, a izgleda kao da naša vera dolazi od nas samih. Ali, Rimljanima 3:10-12 kaže da niko od nas ne traži Boga. A Efescima 2:8: „Jer ste posredstvom vere blagodaću spaseni, i to nije od vas, — Božiji je dar″. Jevrejima 12:2 kaže da je Isus začetnik i usavršitelj naše vere. Božija spasonosna blagodat je, u potpunosti, Njegov dar. Čak i naša sposobnost da prihvatimo Njegovu spasonosnu blagodat je samo još jedan dar od Boga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je spasonosna blagodat?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries