settings icon
share icon
Питање

Шта је спасоносна благодат?

srpski
Одговор


Као идиом „спасоносна благодат" односи се на „искупљујући квалитет" који чини једну особу или ствар прихватљивом. Али, то није библијско значење. Реч благодат у Библији значи „незаслужена божанска помоћ дата људима за њихову обнову или освећење" или „Божија добра воља према онима који је не заслужују". Библијски говорећи, „спасоносна благодат" је благодат од Бога која спашава особу.

Библија каже да је благодат, незаслужена Господња милост неопходна „јер делима закона нико се неће оправдати пред Њим″ (Римљанима 3:20). Једини начин да се прими Божија спасоносна благодат је путем вере у Христа: „А сад се без суделовања закона јавила праведност од Бога …… праведност Божија која вером у Исуса Христа долази за све који верују″ (Римљанима 3:21-22).

Спасоносна благодат производи наше посвећење, процес којим нас Бог преображава у Христов лик. У тренутку спасења, по благодати кроз веру, Бог нас чини новим створењима (2. Коринћанима 5:17). И Он обећава да никада неће напустити своју децу: „Уздајући се баш у то, да ће онај који је започео добро дело у вама довршити то до дана Христа Исуса″ (Филипљанима 1:6).

Немамо ништа што би нас препоручило Богу (Римљанима 3:10-11) – не поседујемо „спасоносну благодат" сами по себи. Пошто смо, по природ, неприхватљиви Богу, питамо, заједно са Исусовим ученицима: „Како можемо да се спасимо?" Исусов одговор је утешан: „Што је код људи немогуће — могућно је код Бога″ (Лука 18:26-27). Спасење је Божије дело. Он нам даје благодат која нам је потребна. Наша „спасоносну благодат" је сам Христос. Његово дело на крсту је оно што нас спашава, а не наша заслуга.

Лако је мислити, да путем наше вере, ми допирносимо, на неки ситан начин, нашем спасењу. Најзад, по вери треба да применимо Христову заслугу, а изгледа као да наша вера долази од нас самих. Али, Римљанима 3:10-12 каже да нико од нас не тражи Бога. А Ефесцима 2:8: „Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас, — Божији је дар″. Јеврејима 12:2 каже да је Исус зачетник и усавршитељ наше вере. Божија спасоносна благодат је, у потпуности, Његов дар. Чак и наша способност да прихватимо Његову спасоносну благодат је само још један дар од Бога.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је спасоносна благодат?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries