settings icon
share icon
Pitanje

Kako da nađem utehu i mir posle smrti voljene osobe?

српски

Odgovor


Ako je vaša voljena osoba umrla, znate da je to bolno iskustvo. Isus je razumeo bol gubitka nekoga ko je bio blizak Njegovom srcu. U Jovanovom evanđelju (11:1-44) saznajemo da je Isus izgubio voljenu osobu po imenu Lazar. Isus je bio duboko dirnut i plakao je zbog gubitka svog prijatelja. Ova priča se, međutim, ne završava sa suzama. Isus je znao da poseduje moć potrebnu da vaskrsne Lazara iz mrtvih. Isus je rekao: „ Ja sam vaskrsenje i život; ko veruje u mene - živeće - ako i umre. I svaki, koji živi i veruje u mene, neće umreti doveka" (Jovan 11:25). Isus je pobedio smrt svojim vaskrsenjem. Utešno je znati da smrt nije kraj za one koji veruju. Oni koji poznaju Isusa kao Spasitelja imaće večni život (Jovan 10:28). Bog nam je pripremio novi dom gde više neće biti smrti, suza ili bola (Otkrivenje 21:1-4).

Čak i kada smo sigurni da je naša voljena osoba na boljem mestu, mi i dalje doživljavamo bol zbog njihovog odsustva na zemlji. U redu je tugovati zbog gubitka voljene osobe. Isus je plakao zbog Lazareve smrti iako je znao da će ga vratiti u život. Bog se ne plaši naših emocija ili naše pitanje. Možemo izliti svoje breme na Njega i pouzdati se u Njegovu ljubav da nam pruži sigurnost i utehu (1. Petrova 5:7). Možemo se sećati mnogih dobrih stvari o našim izgubljenim najmilijima i radovati se činjenici da smo uspeli da budemo deo njihovih života. Možemo da podelimo priče o uticaju koji su naši voljeni imali na naše živote. Možda će nam biti utešno raditi neke od stvari u kojima su naši voljeni koje smo igubili, posebno uživali ili provoditi vreme prisećajući ih se, sa drugim bliskim rođacima i prijateljima. Takođe možemo da poštujemo njihovu uspomenu tako što ćemo živeti svoje živote na način koji donosi čast i slavu Bogu.

Važno je zapamtiti da Bog je krajnji izvor naše utehe ( 2. Korinćanima 7:6 ). Iako je dobro da se sećamo svojih voljenih koje smo izgubili i da poštujemo njihov uticaj u našim životima, Biblija je jasna da se ne smemo moliti voljenima koji su umrli, niti ih obožavati na bilo koji način. Umesto toga, treba da prinosimo svoje molitve Bogu i da Ga molimo za utehu i isceljenje. Biblija nam kaže da je Bog otac milosrđa i da će nas utešiti u svim našim nevoljama (2. Korinćanima 1:3-4). Budite sigurni da vas Bog voli i da razume koliko ste povređeni. Pobrzaj u zaklon Svevišnjega gde ćeš naći sladak počinak (Psalam 91,1-2).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da nađem utehu i mir posle smrti voljene osobe?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries