settings icon
share icon
Питање

Како да нађем утеху и мир после смрти вољене особе?

srpski
Одговор


Ако је ваша вољена особа умрла, знате да је то болно искуство. Исус је разумео бол губитка некога ко је био близак Његовом срцу. У Јовановом еванђељу (11:1-44) сазнајемо да је Исус изгубио вољену особу по имену Лазар. Исус је био дубоко дирнут и плакао је због губитка свог пријатеља. Ова прича се, међутим, не завршава са сузама. Исус је знао да поседује моц́ потребну да васкрсне Лазара из мртвих. Исус је рекао: „ Ја сам васкрсење и живот; ко верује у мене - живеће - ако и умре. И сваки, који живи и верује у мене, неће умрети довека" (Јован 11:25). Исус је победио смрт својим васкрсењем. Утешно је знати да смрт није крај за оне који верују. Они који познају Исуса као Спаситеља имац́е вечни живот (Јован 10:28). Бог нам је припремио нови дом где више нец́е бити смрти, суза или бола (Откривење 21:1-4).

Чак и када смо сигурни да је наша вољена особа на бољем месту, ми и даље доживљавамо бол због њиховог одсуства на земљи. У реду је туговати због губитка вољене особе. Исус је плакао због Лазареве смрти иако је знао да ће га вратити у живот. Бог се не плаши наших емоција или наше питање. Можемо излити своје бреме на Њега и поуздати се у Његову љубав да нам пружи сигурност и утеху (1. Петрова 5:7). Можемо се сећати многих добрих ствари о нашим изгубљеним најмилијима и радовати се чињеници да смо успели да будемо део њихових живота. Можемо да поделимо приче о утицају који су наши вољени имали на наше животе. Можда ц́е нам бити утешно радити неке од ствари у којима су наши вољени које смо игубили, посебно уживали или проводити време присец́ајуц́и их се, са другим блиским рођацима и пријатељима. Такође можемо да поштујемо њихову успомену тако што ц́емо живети своје животе на начин који доноси част и славу Богу.

Важно је запамтити да Бог је крајњи извор наше утехе ( 2. Коринц́анима 7:6 ). Иако је добро да се сец́амо својих вољених које смо изгубили и да поштујемо њихов утицај у нашим животима, Библија је јасна да се не смемо молити вољенима који су умрли, нити их обожавати на било који начин. Уместо тога, треба да приносимо своје молитве Богу и да Га молимо за утеху и исцељење. Библија нам каже да је Бог отац милосрђа и да ц́е нас утешити у свим нашим невољама (2. Коринц́анима 1:3-4). Будите сигурни да вас Бог воли и да разуме колико сте повређени. Побрзај у заклон Свевишњега где ц́еш нац́и сладак починак (Псалам 91,1-2).

EnglishВрати се на Српску страну

Како да нађем утеху и мир после смрти вољене особе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries