settings icon
share icon
Pitanje

Gde jevrejska Biblija proriče smrt i vaskrsenje Mesije?

српски

Odgovor


U jevrejskoj Bibliji, jasno je dato obećanje o Mesiji. Ta mesijanska proročanstva data su stotinama, nekada i hiljadama godina pre nego što se Isus Hristos rodio i jasno je da je Isus Hristos jedina osoba koja je ikada hodala ovom zemljom, a koja je ta proročanstva ispunila. U stvari, od Postanja do Malahije, postoji preko 300 specifičnih proročanstava koja detaljno prikazuju dolazak Pomazanika. Pored proročanstava koja detaljno opisuju Njegovo devičansko rođenje, Njegovo rođenje u Vitlejemu, Njegovo rođenje iz Judinog plemena, rodoslovlje koje potiče od cara Davida, Njegov bezgrešni život i zastupničko delo za grehe Njegovog naroda, smrt i vaskrsenje jevrejskog Mesije, bilo je, isto tako, jako dobro dokumentovano u jevrejskim proročkim biblijskim stihovima mnogo pre nego što su se smrt i vaskrsenje Isusa Hrista desili u istoriji.

Od svih najpoznatijih proročanstava u jevrejskim biblijskim stihovima koja se tiču smrti Mesije, Psalam 22 i Isaija 53 se izdvajaju. Psalam 22 je posebno neverovatan, jer je predvideo brojne odvojene elemente Isusovog raspeća hiljadu godina pre nego što je Isus bio raspet. Evo nekih primera. Mesiji će ruke i stopala biti „probodena" (Psalam 22:16; Jovan 20:25). Mesijine kosti neće biti slomljene (noge bi obično bile slomljene posle raspeća da bi se ubrzala smrt) (Psalam 22;17; Jovan 19:33). Muškarci će bacati kocku za Mesijinu odeću (Psalam 22:18; Matej 27:35).

Isaija 53, klasično mesijansko proročanstvo poznato kao „sluga koji pati", takođe, izlaže do detalja smrt Mesije zbog greha Njegovog naroda. Više od 700 godina pre Isusovog rođenja, Isaija obezbeđuje detalje Njegovog života i smrti. Mesija će biti odbačen (Isaija 53:3; Luka 13:34). Mesija će biti ubijen kao zastupnička žrtva za grehe svog naroda (Isaija 53:5-9; 2. Korinćanima 5:21). Mesija će ćutati pred onima koji su ga optuživali (Isaija 53:7; 1. Petrova 2:23). Mesija će biti sahranjen sa bogatima (Isaija 53:9; Matej 27:57-60). Mesija će biti sa kriminalcima na dan svoje smrti (Isaija 53:12; Marko 15:27).

Pored smrti jevrejskog Mesije, Njegovo vaskrsenje iz mrtvih je, takođe, prorokovano. Najjasnije i najpoznatije od svih proročanstava o vasksrenju je ono koje je napisao izraelski car David u Psalmu 16:10, hiljadu godina pre Isusovog rođenja; „Jer ti nećeš dušu moju šeolu predati, nećeš dati da miljenik tvoj truljenje gleda".

Na jevrejski praznik Pedesetnice, kada je Petar propovedao prvu evanđeosku propoved, on je hrabro rekao da je Bog podigao Isusa, jevrejskog Mesiju iz mrtvih (Dela 2:24). Tada, on je objasnio da je Bog izveo ovo čudesno delo da bi se ispunilo Davidovo proročanstvo u Psalmu 16. U stvari, Petar je citirao do detalja Davidove reči navedene u Psalmu 16:8-11. Nekoliko godina kasnije, Pavle je uradio istu stvar kada je govorio jevrejskoj zajednici u Antiohiji. Kao i Petar, Pavle je objavio da je Bog podigao Mesiju, Isusa iz mrtvih kako bi se ispunio Psalam 16:10 (Dela 13:33-35).

Vaskrsenje Mesije se jasno nagoveštava u drugom Davidovom psalmu. To je Psalam 22. U stihovima 19-21, Spasitelj koji pati moli se za izbavljenje od „lavovskih čeljusti" (metafora za Satanu). Ovu očajničku molitvu odmah prati himna slavljenja u stiihovima 22-24, gde se Mesija zahvaljuje Bogu što je čuo Njegovu molitvu i što ga je izbavio. Izbavljenje Mesije jasno se nagoveštava između kraja molitve u stihu 21 i početka pesme slavljenja u stihu 22.

I nazad na Isaiju 53. Pošto je prorokovao da će Božiji sluga koji pati da trpi zbog grehova svog naroda, prorok kaže da će On biti „istrgnut iz zemlje živih". Ali Isaija onda govori da će On (Mesija) „videti potomstvo svoje" i da će Bog Otac „produžiti dane Njegove" (isaija 53:5, 8, 10). Isaija nastavlja da potvrđuje obećanje o vaskrsenju drugačijim rečima: „Zbog muke duše svoje, nasitiće oči″ (Isaija 53:11)

Svaki aspekt rođenja, života, smrti i vaskrsenja Isusa Mesije prorokovan je u jevrejskoj Bibliji mnogo pre nešto će se događaji odvijati u ljudskoj istoriji. Nije ni čudo što je Isus rekao jevrejskim vođama svog vremena: „Istražujete Pisma, jer smatrate da u njima imate večni život; i ona svedoče za mene″ (Jovan 5:39).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Gde jevrejska Biblija proriče smrt i vaskrsenje Mesije?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries