settings icon
share icon
Питање

Где јеврејска Библија прориче смрт и васкрсење Месије?

srpski
Одговор


У јеврејској Библији, јасно је дато обећање о Месији. Та месијанска пророчанства дата су стотинама, некада и хиљадама година пре него што се Исус Христос родио и јасно је да је Исус Христос једина особа која је икада ходала овом земљом, а која је та пророчанства испунила. У ствари, од Постања до Малахије, постоји преко 300 специфичних пророчанстава која детаљно приказују долазак Помазаника. Поред пророчанстава која детаљно описују Његово девичанско рођење, Његово рођење у Витлејему, Његово рођење из Јудиног племена, родословље које потиче од цара Давида, Његов безгрешни живот и заступничко дело за грехе Његовог народа, смрт и васкрсење јеврејског Месије, било је, исто тако, јако добро документовано у јеврејским пророчким библијским стиховима много пре него што су се смрт и васкрсење Исуса Христа десили у историји.

Од свих најпознатијих пророчанстава у јеврејским библијским стиховима која се тичу смрти Месије, Псалам 22 и Исаија 53 се издвајају. Псалам 22 је посебно невероватан, јер је предвидео бројне одвојене елементе Исусовог распећа хиљаду година пре него што је Исус био распет. Ево неких примера. Месији ће руке и стопала бити „прободена" (Псалам 22:16; Јован 20:25). Месијине кости неће бити сломљене (ноге би обично биле сломљене после распећа да би се убрзала смрт) (Псалам 22;17; Јован 19:33). Мушкарци ће бацати коцку за Месијину одећу (Псалам 22:18; Матеј 27:35).

Исаија 53, класично месијанско пророчанство познато као „слуга који пати", такође, излаже до детаља смрт Месије због греха Његовог народа. Више од 700 година пре Исусовог рођења, Исаија обезбеђује детаље Његовог живота и смрти. Месија ће бити одбачен (Исаија 53:3; Лука 13:34). Месија ће бити убијен као заступничка жртва за грехе свог народа (Исаија 53:5-9; 2. Коринћанима 5:21). Месија ће ћутати пред онима који су га оптуживали (Исаија 53:7; 1. Петрова 2:23). Месија ће бити сахрањен са богатима (Исаија 53:9; Матеј 27:57-60). Месија ће бити са криминалцима на дан своје смрти (Исаија 53:12; Марко 15:27).

Поред смрти јеврејског Месије, Његово васкрсење из мртвих је, такође, пророковано. Најјасније и најпознатије од свих пророчанстава о васксрењу је оно које је написао израелски цар Давид у Псалму 16:10, хиљаду година пре Исусовог рођења; „Јер ти нећеш душу моју шеолу предати, нећеш дати да миљеник твој труљење гледа".

На јеврејски празник Педесетнице, када је Петар проповедао прву еванђеоску проповед, он је храбро рекао да је Бог подигао Исуса, јеврејског Месију из мртвих (Дела 2:24). Тада, он је објаснио да је Бог извео ово чудесно дело да би се испунило Давидово пророчанство у Псалму 16. У ствари, Петар је цитирао до детаља Давидове речи наведене у Псалму 16:8-11. Неколико година касније, Павле је урадио исту ствар када је говорио јеврејској заједници у Антиохији. Као и Петар, Павле је објавио да је Бог подигао Месију, Исуса из мртвих како би се испунио Псалам 16:10 (Дела 13:33-35).

Васкрсење Месије се јасно наговештава у другом Давидовом псалму. То је Псалам 22. У стиховима 19-21, Спаситељ који пати моли се за избављење од „лавовских чељусти" (метафора за Сатану). Ову очајничку молитву одмах прати химна слављења у стииховима 22-24, где се Месија захваљује Богу што је чуо Његову молитву и што га је избавио. Избављење Месије јасно се наговештава између краја молитве у стиху 21 и почетка песме слављења у стиху 22.

И назад на Исаију 53. Пошто је пророковао да ће Божији слуга који пати да трпи због грехова свог народа, пророк каже да ће Он бити „истргнут из земље живих". Али Исаија онда говори да ће Он (Месија) „видети потомство своје" и да ће Бог Отац „продужити дане Његове" (исаија 53:5, 8, 10). Исаија наставља да потврђује обећање о васкрсењу другачијим речима: „Због муке душе своје, наситиће очи″ (Исаија 53:11)

Сваки аспект рођења, живота, смрти и васкрсења Исуса Месије пророкован је у јеврејској Библији много пре нешто ће се догађаји одвијати у људској историји. Није ни чудо што је Исус рекао јеврејским вођама свог времена: „Истражујете Писма, јер сматрате да у њима имате вечни живот; и она сведоче за мене″ (Јован 5:39).

EnglishВрати се на Српску страну

Где јеврејска Библија прориче смрт и васкрсење Месије?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries