settings icon
share icon
Pitanje

Da li je u Bibliji zapisana smrt apostola? Kako je svaki od apostola umro?

српски

Odgovor


Jedina smrt apostola koja je zabeležena u Bibliji je Jakovljeva (Dela 12:2). Kralj Irod je naredio da se Jakov pogubi “mačem” – što verovatno znači da mu je glava odrubljena. Okolnosti u kojima su drugi apostoli umrli se jedino mogu saznati iz crkvenih predanja, tako da ne treba previše da očekujemo od drugih izveštaja. Najprihvaćenije crkovno predanje u pogledu smrti apostola kaže da je Apostol Petar, raspet, okrenut naopako na krstu u obliku slova " x" , u Rimu, kao ispunjenje Isusovog proroštva (Jovan 21:18). Najpopularnija “crkovna predanja” koja govore o smrti apostola su sledeća.

Matej je stradao kao mučenik u Etipiji, ubijen je mačem. Jovan je bio mučen tako što su ga kuvali u kazanu punom ulja tokom naleta progona u Rimu. Međutim, bio je čudom spašen od smrti. Jovan je posle toga bio poslan u zatvorske rudnike na ostrvu Patmos. Knjigu Otkrivenja napisao je na Patmosu. Apostol Jovan je kasnije bio oslobođen i vraćen u sadašnji deo moderne Turske. Umro je kao star čovek, jedini apostol koji je umro prirodnom smrću.

Jakov, Isusov brat, (nije bio oficijalno apostol), vođa crkve u Jerusalimu, je bio bačen sa visine od preko trideset metara sa najjužnijeg vrha Hrama, jer je odbio da se odrekne svoje vere u Hrista. Kada su otkrili da je preživeo pad, neprijatelji su ga tukli motkom dok nije umro.To je bio isti vrh Hrama na koji je Satana odveo Isusa da ga kuša.

Vartolomej, koji je takođe poznat i kao Natanail, je bio misionar u Aziji. On je svedočio po današnjoj Turskoj, i umro je mučeničkom smrću u Armeniji, kada su ga bičevali do smrti. Andrej, je razapet na krstu u obliku slova " x" u Grčkoj. Pošto su ga strašno bičevali sedam vojnika, zavezali su njegovo telo na krst da produže njegovu agoniju. Njegovi sledbenici su zabeležili, da dok je bio vođen ka krstu, Andrej je pozdravljao ovim rečima: "Dugo sam čeznuo i očekivao ovaj srećni čas. Krst je posvećen telom Hristovim koje je visilo na njemu." On je nastavio da propoveda svojim mučiteljima cela dva dana pre nego što je umro. Toma apostol, je proboden kopljem u Indiji tokom jednog od svojih misionarskih putovanja da uspostavi crkvu tamo. Mateja, apostol koji je izabran da zameni izdajnika Judu Iskariotskog, je bio kamenovan i odsečena mu je glava. Apostol Pavle je bio mučen i glava mu je odrubljena od strane zlog Imperatora Nera u Rimu, 67. godine posle Hrista. Postoje predanja kada se radi o smrti drugih apostola takođe, ali ni jedan sa nekim čvrstim istorijskim ili tradicionalnim dokazima.

Nije toliko bitno kako su apostoli umrli. Ono što jeste bitno je da su svi oni bili voljni da umru za svoju veru. Da Isus nije bio raspet, učenici bi to znali. Niko nije spreman da umre za nešto za koje zna da je laž. Činjenica da su svi apostoli bili spremni da umru uzasnom smrću, odbijajući da se odreknu svoje vere u Hrista – je neverovatan dokaz da su bili svedoci vaskrsenja Isusa Hrista.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je u Bibliji zapisana smrt apostola? Kako je svaki od apostola umro?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries