settings icon
share icon
Питање

Да ли је у Библији записана смрт апостола? Како је сваки од апостола умро?

srpski
Одговор


Једина смрт апостола која је забележена у Библији је Јаковљева (Дела 12:2). Краљ Ирод је наредио да се Јаков погуби “мачем” – што вероватно значи да му је глава одрубљена. Околности у којима су други апостоли умрли се једино могу сазнати из црквених предања, тако да не треба превише да очекујемо од других извештаја. Најприхваћеније црковно предање у погледу смрти апостола каже да је Апостол Петар, распет, окренут наопако на крсту у облику слова " x" , у Риму, као испуњење Исусовог пророштва (Јован 21:18). Најпопуларнија “црковна предања” која говоре о смрти апостола су следећа.

Матеј је страдао као мученик у Етипији, убијен је мачем. Јован је био мучен тако што су га кували у казану пуном уља током налета прогона у Риму. Међутим, био је чудом спашен од смрти. Јован је после тога био послан у затворске руднике на острву Патмос. Књигу Откривења написао је на Патмосу. Апостол Јован је касније био ослобођен и враћен у садашњи део модерне Турске. Умро је као стар човек, једини апостол који је умро природном смрћу.

Јаков, Исусов брат, (није био официјално апостол), вођа цркве у Јерусалиму, је био бачен са висине од преко тридесет метара са најјужнијег врха Храма, јер је одбио да се одрекне своје вере у Христа. Када су открили да је преживео пад, непријатељи су га тукли мотком док није умро.То је био исти врх Храма на који је Сатана одвео Исуса да га куша.

Вартоломеј, који је такође познат и као Натанаил, је био мисионар у Азији. Он је сведочио по данашњој Турској, и умро је мученичком смрћу у Арменији, када су га бичевали до смрти. Андреј, је разапет на крсту у облику слова " x" у Грчкој. Пошто су га страшно бичевали седам војника, завезали су његово тело на крст да продуже његову агонију. Његови следбеници су забележили, да док је био вођен ка крсту, Андреј је поздрављао овим речима: "Дуго сам чезнуо и очекивао овај срећни час. Крст је посвећен телом Христовим које је висило на њему." Он је наставио да проповеда својим мучитељима цела два дана пре него што је умро. Тома апостол, је прободен копљем у Индији током једног од својих мисионарских путовања да успостави цркву тамо. Матеја, апостол који је изабран да замени издајника Јуду Искариотског, је био каменован и одсечена му је глава. Апостол Павле је био мучен и глава му је одрубљена од стране злог Императора Нера у Риму, 67. године после Христа. Постоје предања када се ради о смрти других апостола такође, али ни један са неким чврстим историјским или традиционалним доказима.

Није толико битно како су апостоли умрли. Оно што јесте битно је да су сви они били вољни да умру за своју веру. Да Исус није био распет, ученици би то знали. Нико није спреман да умре за нешто за које зна да је лаж. Чињеница да су сви апостоли били спремни да умру узасном смрћу, одбијајући да се одрекну своје вере у Христа – је невероватан доказ да су били сведоци васкрсења Исуса Христа.Врати се на Српску страну

Да ли је у Библији записана смрт апостола? Како је сваки од апостола умро?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries