settings icon
share icon
Pitanje

Zašto bih želeo da služim Bogu?

српски

Odgovor


Činjenica da bismo trebali služiti Bogu je očigledna u Svetom pismu (vidi Luka 4: 8). Teže je pitanje zašto bismo želeli da služimo Bogu. Ako pitamo bilo kog hrišćanina, svaki može imati različit razlog da služi Bogu; različite ljude motivišu različite stvari. Međutim, Biblija jasno kaže da, ako je osoba u stvarnoj vezi s Bogom, ona će služiti Bogu. Trebali bismo želeti da služimo Bogu jer Ga poznajemo; sastavni deo poznavanja Njega je želja da Mu se služi.

Božja namera je uvek bila da nas učini sličnim Njegovom Sinu, Isusu Hristu (Rimljanima 8:29). Kad pogledamo Isusov život, ne može se poreći da je On bio sluga. Čitav Isusov život bio je usredsređen na služenje Bogu — poučavanjem, isceljenjem i proglašavanjem Carstva (Matej 4:23). On nije došao „da mu se služi, već da služi" (Matej 20:28). Zatim, u noći kada je uhapšen, Isus je učenicima oprao noge, ostavljajući im poslednje učenje da služe jedni drugima: „ Dao sam vam primer: činite onako kako sam ja učinio vama " (vidi Jovan 13: 12–17). Dakle, ako je Isusova osnovna misija bila da služi, a Bog želi da nas učini sličnima Njemu, onda je prilično očigledno da bismo i mi trebali biti u službi služenja.

Prava služba se ne može odvojiti od ljubavi. Možemo pokušati da radimo nešto kao službu Bogu, ali ako naša srca nisu u tome, promašićemo poentu. Prva poslanica Korinćanima 13 jasno pokazuje da je besmisleno ako naša služba nije ukorenjena u ljubavi. Služenje Bogu iz osećaja obaveze ili dužnosti, osim ljubavi prema Bogu, nije ono što On želi. Umesto toga, služenje Bogu trebalo bi da bude naš prirodni odgovor ispunjen ljubavlju prema Onome koji nas je prvi zavoleo (vidi 1. Jovanova 4: 9-11).

Apostol Pavle je sjajan primer kako odnos sa Bogom kroz Hrista rezultira životom u službi. Pre obraćenja, Pavle je progonio i ubijao vernike misleći da tako služi Bogu. Ali nakon što je susreo Isusa na putu za Damask, odmah je posvetio ostatak svog života istinskom služenju Bogu širenjem evanđelja Isusa Hrista (vidi Dela apostolska 9:20). Pavle opisuje ovu transformaciju u 1. Timoteju 1: 12–14: „ Zahvaljujem Hristu Isusu, našem Gospodu, koji me je osnažio, i poverio mi službu smatrajući me vrednim toga, iako sam nekada bio bogohulnik, progonitelj Crkve i nasilnik. Ali Bog mi se smilovao, jer sam to učinio u neznanju i neverovanju. Naš Gospod je prebogato izlio svoju milost na mene i ispunio me verom i ljubavlju Hrista Isusa". Jednom kada je Pavle postao svestan ljubavi i blagodati koju mu je Bog dao, njegov odgovor je bio da služi Bogu.

Biblija nudi nekoliko razloga za našu službu. Želimo da služimo Bogu jer „primamo carstvo koje se ne može uzdrmati" (Jevrejima 12:28), jer naša služba ispunjava „potrebe Gospodnjeg naroda" (2. Korinćanima 9:12), jer naša služba dokazuje našu veru i navodi druge da slave Boga (2. Korinćanima 9:13), i zato što Bog vidi i nagrađuje naš trud ljubavi (Jevrejima 6:10). Svako od ovih je dobar razlog da služimo Bogu.

Možemo dati samo ono što smo prvo dobili. Razlog zbog kojeg možemo da volimo i služimo Bogu je taj što nas je On prvi zavoleo i poslužio nam kroz Isusa Hrista. Što smo više svesni i što više doživljavamo Božju ljubav u sopstvenom životu, to smo skloniji da odgovorimo u ljubavi tako što ćemo Mu služiti. Ako želite da imate želju da služite Bogu, ključno je da ga upoznate! Zamolite Svetog Duha da vam otkrije Boga još više (Jovan 16:13). Kada zaista poznajemo Boga, koji je ljubav (1. Jovanova 4: 8), naš prirodni odgovor je želja je da Ga zauzvrat volimo i da Mu služimo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto bih želeo da služim Bogu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries