settings icon
share icon
Питање

Зашто бих желео да служим Богу?

srpski
Одговор


Чињеница да бисмо требали служити Богу је очигледна у Светом писму (види Лука 4: 8). Теже је питање зашто бисмо желели да служимо Богу. Ако питамо било ког хришц́анина, сваки може имати различит разлог да служи Богу; различите људе мотивишу различите ствари. Међутим, Библија јасно каже да, ако је особа у стварној вези с Богом, она ће служити Богу. Требали бисмо желети да служимо Богу јер Га познајемо; саставни део познавања Њега је жеља да Му се служи.

Божја намера је увек била да нас учини сличним Његовом Сину, Исусу Христу (Римљанима 8:29). Кад погледамо Исусов живот, не може се порец́и да је Он био слуга. Читав Исусов живот био је усредсређен на служење Богу — поучавањем, исцељењем и проглашавањем Царства (Матеј 4:23). Он није дошао „да му се служи, вец́ да служи" (Матеј 20:28). Затим, у ноц́и када је ухапшен, Исус је ученицима опрао ноге, остављајуц́и им последње учење да служе једни другима: „ Дао сам вам пример: чините онако како сам ја учинио вама " (види Јован 13: 12–17). Дакле, ако је Исусова основна мисија била да служи, а Бог жели да нас учини сличнима Њему, онда је прилично очигледно да бисмо и ми требали бити у служби служења.

Права служба се не може одвојити од љубави. Можемо покушати да радимо нешто као службу Богу, али ако наша срца нису у томе, промашићемо поенту. Прва посланица Коринц́анима 13 јасно показује да је бесмислено ако наша служба није укорењена у љубави. Служење Богу из осец́аја обавезе или дужности, осим љубави према Богу, није оно што Он жели. Уместо тога, служење Богу требало би да буде наш природни одговор испуњен љубављу према Ономе који нас је први заволео (види 1. Јованова 4: 9-11).

Апостол Павле је сјајан пример како однос са Богом кроз Христа резултира животом у служби. Пре обрац́ења, Павле је прогонио и убијао вернике мислец́и да тако служи Богу. Али након што је сусрео Исуса на путу за Дамаск, одмах је посветио остатак свог живота истинском служењу Богу ширењем еванђеља Исуса Христа (види Дела апостолска 9:20). Павле описује ову трансформацију у 1. Тимотеју 1: 12–14: „ Захваљујем Христу Исусу, нашем Господу, који ме је оснажио, и поверио ми службу сматрајући ме вредним тога, иако сам некада био богохулник, прогонитељ Цркве и насилник. Али Бог ми се смиловао, јер сам то учинио у незнању и неверовању. Наш Господ је пребогато излио своју милост на мене и испунио ме вером и љубављу Христа Исуса". Једном када је Павле постао свестан љубави и благодати коју му је Бог дао, његов одговор је био да служи Богу.

Библија нуди неколико разлога за нашу службу. Желимо да служимо Богу јер „примамо царство које се не може уздрмати" (Јеврејима 12:28), јер наша служба испуњава „потребе Господњег народа" (2. Коринц́анима 9:12), јер наша служба доказује нашу веру и наводи друге да славе Бога (2. Коринц́анима 9:13), и зато што Бог види и награђује наш труд љубави (Јеврејима 6:10). Свако од ових је добар разлог да служимо Богу.

Можемо дати само оно што смо прво добили. Разлог због којег можемо да волимо и служимо Богу је тај што нас је Он први заволео и послужио нам кроз Исуса Христа. Што смо више свесни и што више доживљавамо Божју љубав у сопственом животу, то смо склонији да одговоримо у љубави тако што ћемо Му служити. Ако желите да имате жељу да служите Богу, кључно је да га упознате! Замолите Светог Духа да вам открије Бога још више (Јован 16:13). Када заиста познајемо Бога, који је љубав (1. Јованова 4: 8), наш природни одговор је жеља је да Га заузврат волимо и да Му служимо.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто бих желео да служим Богу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries