settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači hvaliti i slaviti Boga?

српски

Odgovor


Hrišćani često govore o „slavenju Boga", a Biblija zapoveda svim živim stvorenjima da slave Gospoda (Psalam 150:6). Jedna hebrejska reč za„slaviti" je yahad, što znači „slaviti, davati hvalu ili priznati". Druga reč koja se često prevodi kao „slaviti" u Starom zavetu je zamar, „pevati hvalu". Treća reč koja se prevodi kao „slaviti" je halal (koren reči aleluja), što znači „slaviti, davati čast ili hvaliti". Sva tri termina sadrže ideju davanja hvale i časti onom ko je vredan slavljenja.

Knjiga Psalama je zbirka pesama ispunjenih slavljenjem Boga. Među njima je Psalam 9, koji kaže: „Hvaliću te, Gospode, svim srcem svojim! Kazaću sva čudesa tvoja!" (stih 2). Psalam 18:3 kaže: „Hvaljen budi Gospode". Psalam 21:13 slavi Boga i zbog onog ko On jeste i zbog Njegove velike sile: „Podigni se, Gospode, snagom svojom! Mi ćemo pevati i moć tvoju slaviti!″

Psalam 150 koristi termin „slaviti" trinaest puta u 6 stihova. Prvi stih govori „gde" da se slavi – svugde! „Hvalite Boga u svetilištu Njegovom, hvalite ga na svodu slave Njegove!"

• Sledeći stih podučava „zašto" da hvalimo Gospoda: „Hvalite ga zbog silnih dela Njegovih, hvalite ga po visokom veličanstvu Njegovom.″

• Stihovi 3-5 govore „kako" da hvalimo Boga — sa raznovrsnim instrumentima i igrom. Odaje se utisak da treba upotrebiti svako sredstvo koje proizvodi zvuk da se hvali Gospod.

• Stih 6 nam govori„ko" treba da hvali Gospoda: „Sve što diše neka hvali Gospoda! Aleluja!″ Svako živo biće treba da slavi Gospoda.

U Novom zavetu, postoje primeri davanja hvale Isusu. Matej 21:16 govori o tome ko je slavio Isusa dok je jahao na magaretu pri ulasku u Jerusalim. Matej 8:2 govori o gubavcu koji se poklonio pred Isusom. Matej 28:17 govori kako su ga Isusovi učenici slavili posle Njegovog vaskrsenja. Isus je prihvatao tu slavu kao Bog.

Rana crkva često se umnožavala tokom slavljenja. Na primer, prva crkva u Jerusalimu bila je fokusirana na slavljenje (Dela 2:42-43). Crkvene vođe u Antiohiji su se molile, slavile i postile tokom perioda u kome su Pavle i Varnava bili pozvani u misionarsku službu (Dela 13:1-5). Mnoge Pavlove poslanice uključuju odlomke u kojima se hvali Gospod (1. Timoteju 3:14-16; Filipljanima 1:3-11).

Na kraju vremena, svi Božiji ljudi udružiće se u večno slavljenje Boga. I ništa više neće biti prokleto. I presto Božiji i Jagnetov biće u njemu i služitelji Njegovi služiće Mu (Otkrivenje 22:3). Kada bude uklonjeno prokletstvo greha, oni koji su sa Gospodom će, zauvek, slaviti Kralja nad kraljevima u savršenstvu. Kaže se da je naše slavljenje Boga na zemlji jednostavno priprema za slavljenje koje će se desiti u večnosti sa Gospodom.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači hvaliti i slaviti Boga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries