settings icon
share icon
Питање

Шта значи хвалити и славити Бога?

srpski
Одговор


Хришћани често говоре о „славењу Бога", а Библија заповеда свим живим створењима да славе Господа (Псалам 150:6). Једна хебрејска реч за„славити" је yахад, што значи „славити, давати хвалу или признати". Друга реч која се често преводи као „славити" у Старом завету је замар, „певати хвалу". Трећа реч која се преводи као „славити" је халал (корен речи алелуја), што значи „славити, давати част или хвалити". Сва три термина садрже идеју давања хвале и части оном ко је вредан слављења.

Књига Псалама је збирка песама испуњених слављењем Бога. Међу њима је Псалам 9, који каже: „Хвалићу те, Господе, свим срцем својим! Казаћу сва чудеса твоја!" (стих 2). Псалам 18:3 каже: „Хваљен буди Господе". Псалам 21:13 слави Бога и због оног ко Он јесте и због Његове велике силе: „Подигни се, Господе, снагом својом! Ми ћемо певати и моћ твоју славити!″

Псалам 150 користи термин „славити" тринаест пута у 6 стихова. Први стих говори „где" да се слави – свугде! „Хвалите Бога у светилишту Његовом, хвалите га на своду славе Његове!"

• Следећи стих подучава „зашто" да хвалимо Господа: „Хвалите га због силних дела Његових, хвалите га по високом величанству Његовом.″

• Стихови 3-5 говоре „како" да хвалимо Бога — са разноврсним инструментима и игром. Одаје се утисак да треба употребити свако средство које производи звук да се хвали Господ.

• Стих 6 нам говори„ко" треба да хвали Господа: „Све што дише нека хвали Господа! Алелуја!″ Свако живо биће треба да слави Господа.

У Новом завету, постоје примери давања хвале Исусу. Матеј 21:16 говори о томе ко је славио Исуса док је јахао на магарету при уласку у Јерусалим. Матеј 8:2 говори о губавцу који се поклонио пред Исусом. Матеј 28:17 говори како су га Исусови ученици славили после Његовог васкрсења. Исус је прихватао ту славу као Бог.

Рана црква често се умножавала током слављења. На пример, прва црква у Јерусалиму била је фокусирана на слављење (Дела 2:42-43). Црквене вође у Антиохији су се молиле, славиле и постиле током периода у коме су Павле и Варнава били позвани у мисионарску службу (Дела 13:1-5). Многе Павлове посланице укључују одломке у којима се хвали Господ (1. Тимотеју 3:14-16; Филипљанима 1:3-11).

На крају времена, сви Божији људи удружиће се у вечно слављење Бога. И ништа више неће бити проклето. И престо Божији и Јагнетов биће у њему и служитељи Његови служиће Му (Откривење 22:3). Када буде уклоњено проклетство греха, они који су са Господом ће, заувек, славити Краља над краљевима у савршенству. Каже се да је наше слављење Бога на земљи једноставно припрема за слављење које ће се десити у вечности са Господом.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи хвалити и славити Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries