settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da slaviš Boga?

српски

Odgovor


Da "slaviš " Boga označava da Mu daš slavu. Reč slava, kada se odnosi na Boga u Starom zavetu, nosi u sebi ideju za veličanstvo. U Novom zavetu reč koja se prevodi kao "slava" znači "dostojanstvo, čast, hvala i obožavanje." Sastavljajući to dvoje, otkrivamo da slavljenje Boga označava da priznaš Njegovo veličanstvo i da Mu ukažeš poštovanje tako što ćeš Ga slaviti i obožavati prvenstveno zato što samo i jedinstveno On zaslužuje da bude hvaljen i obožavan. Božija slava je suština Njegove prirode i mi Mu odajemo slavu kada prepoznajemo tu suštinu.

Pitanje koje nam pada na pamet je, ako Bog ima svu slavu, a ima je, kako mi to "dajemo Njemu" slavu? Kako mi možemo dati Bogu nešto što je Njegovo na prvom mestu? Ključ se nalazi u 1. Dnevnika 16:28-29: "Dajte Gospodu, plemena narodna, dajte Gospodu slavu i silu, dajte Gospodu slavu radi Njegovog imena, donesite mu prinos, dođite pred Njega, klanjajte se Gospodu sjajnom u svetosti." U ovom stihu, vidimo da postoje dve stvari koje mi treba da napravimo da bismo proslavili Boga. Prvo, Njemu "pripisujemo" ili odajemo slavu, jer Mu ona pripada. Niko drugi ne zaslužuje slavu i hvalu koju dajemo kada Ga slavimo. Isaija 42:8 potvrđuje ovo: " Ja sam Gospod, to je ime moje i slave svoje drugom dati neću, niti časti svoje idolima." Drugo, mi treba da "donesemo prinos" Bogu kao deo slavljenja. Kakav je prinos koji donosimo za da Ga proslavimo?

Prinos koji mi donosimo Bogu kada dolazimo pred Njega u veličanstvu i lepoti Njegove svetosti, uključuje saglasnost, poslušnost, pokornost i uzdizanje Njegovih atributa ili Njegovo uzvišavanje. Proslavljanje Boga započinje sa saglasnošću sa onim što On kaže, posebno o sebi. U Isaiji 42:5, Bog objavljuje: "Govori Bog Gospod, koji je stvorio i razastro nebesa, koji je raširio zemlju i rastinje njeno, koji daje disanje narodima po njoj i duh bićima koji hodaju po njoj ." Zbog onog ko On jeste, svet, savršen i istiniti, Njegovi propisi i zakoni su sveti, savršeni i istiniti (Psalam 19:7) i mi Ga slavimo kada ih slušamo i kada se slažemo sa njima. Božja Reč, Biblija je Njegova Reč za nas, sve što nam je potrebno za život u Njemu. Slušanje i slaganje s Njim, međutim, neće ga proslaviti ako mu se takođe ne pokorimo i ne budemo poslušali zapovesti sadržane u Njegovoj Reči." A milost je Gospodnja oduvek i zauvek na bogobojaznima i pravednost njegova na njihovim potomcima; na onima koji drže Njegov savez, koji pamte njegove propise i izvršavaju ih" (Psalam 103:17-18). Isus je ponovio ideju da su slavljenje i ljubav prema Bogu jedno i isto, u Jovanu 14:15: „ Ako me ljubite, držaćete moje zapovesti."

Takođe proslavljamo Boga kada se stalno podsećamo Njegvih osobina i dela. Stefan je u svojoj poslednjoj propovedi pre nego što je ubijen zbog vere prepričao priču o Božjim odnosima sa Izraelom od trenutka kada je Avram napustio svoju zemlju slušajući Božiju zapovest, sve do dolaska Hrista, „Pravednika" koga je Izrael izdao i ubio. Kada govorimo o Božjem delu u našem životu, kako nas je spasio od greha i čudesnim delima koja svakodnevno čini u našim srcima i umovima, mi Ga slavimo pred drugima. Iako drugi ne žele uvek da čuju naše slavljenje Boga, On je to više nego zadovoljan. Rulja, koja je slušala Stefana, mrzila je ono što je rekao, prekrivajući uši i jurnuvši na njega da ga kamenuje. „ A on pun Duha Svetoga pogleda na nebo i vide slavu Božiju i Isusa gde stoji s desne strane Bogu"(Dela apostolska 7:55).

Proslavljati Boga znači uzdizati Njegova svojstva — Njegovu svetost, vernost, milost, blagodat, ljubav, veličanstvo, suverenitet, moć i sveznanje, da nabrojimo neke – ponavljajući ih iznova i iznova u našim mislima i govoreći drugima o jedinstvenoj prirodi spasenja, koje samo On move da ponudi.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači da slaviš Boga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries