settings icon
share icon
Питање

Шта значи да славиш Бога?

srpski
Одговор


Да "славиш " Бога означава да Му даш славу. Реч слава, када се односи на Бога у Старом завету, носи у себи идеју за величанство. У Новом завету реч која се преводи као "слава" значи "достојанство, част, хвала и обожавање." Састављајуц́и то двоје, откривамо да слављење Бога означава да признаш Његово величанство и да Му укажеш поштовање тако што ћеш Га славити и обожавати првенствено зато што само и јединствено Он заслужује да буде хваљен и обожаван. Божија слава је суштина Његове природе и ми Му одајемо славу када препознајемо ту суштину.

Питање које нам пада на памет је, ако Бог има сву славу, а има је, како ми то "дајемо Њему" славу? Како ми можемо дати Богу нешто што је Његово на првом месту? Кључ се налази у 1. Дневника 16:28-29: "Дајте Господу, племена народна, дајте Господу славу и силу, дајте Господу славу ради Његовог имена, донесите му принос, дођите пред Њега, клањајте се Господу сјајном у светости." У овом стиху, видимо да постоје две ствари које ми треба да направимо да бисмо прославили Бога. Прво, Њему "приписујемо" или одајемо славу, јер Му она припада. Нико други не заслужује славу и хвалу коју дајемо када Га славимо. Исаија 42:8 потврђује ово: " Ја сам Господ, то је име моје и славе своје другом дати нећу, нити части своје идолима." Друго, ми треба да "донесемо принос" Богу као део слављења. Какав је принос који доносимо за да Га прославимо?

Принос који ми доносимо Богу када долазимо пред Њега у величанству и лепоти Његове светости, укључује сагласност, послушност, покорност и уздизање Његових атрибута или Његово узвишавање. Прослављање Бога започиње са сагласношћу са оним што Он каже, посебно о себи. У Исаији 42:5, Бог објављује: "Говори Бог Господ, који је створио и разастро небеса, који је раширио земљу и растиње њено, који даје дисање народима по њој и дух бићима који ходају по њој ." Због оног ко Он јесте, свет, савршен и истинити, Његови прописи и закони су свети, савршени и истинити (Псалам 19:7) и ми Га славимо када их слушамо и када се слажемо са њима. Божја Реч, Библија је Његова Реч за нас, све што нам је потребно за живот у Њему. Слушање и слагање с Њим, међутим, нец́е га прославити ако му се такође не покоримо и не будемо послушали заповести садржане у Његовој Речи." А милост је Господња одувек и заувек на богобојазнима и праведност његова на њиховим потомцима; на онима који држе Његов савез, који памте његове прописе и извршавају их" (Псалам 103:17-18). Исус је поновио идеју да су слављење и љубав према Богу једно и исто, у Јовану 14:15: „ Ако ме љубите, држаћете моје заповести."

Такође прослављамо Бога када се стално подсећамо Његвих особина и дела. Стефан је у својој последњој проповеди пре него што је убијен због вере препричао причу о Божјим односима са Израелом од тренутка када је Аврам напустио своју земљу слушајући Божију заповест, све до доласка Христа, „Праведника" кога је Израел издао и убио. Када говоримо о Божјем делу у нашем животу, како нас је спасио од греха и чудесним делима која свакодневно чини у нашим срцима и умовима, ми Га славимо пред другима. Иако други не желе увек да чују наше слављење Бога, Он је то више него задовољан. Руља, која је слушала Стефана, мрзила је оно што је рекао, прекривајуц́и уши и јурнувши на њега да га каменује. „ А он пун Духа Светога погледа на небо и виде славу Божију и Исуса где стоји с десне стране Богу"(Дела апостолска 7:55).

Прослављати Бога значи уздизати Његова својства — Његову светост, верност, милост, благодат, љубав, величанство, суверенитет, моц́ и свезнање, да набројимо неке – понављајући их изнова и изнова у нашим мислима и говорец́и другима о јединственој природи спасења, које само Он мове да понуди.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да славиш Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries