settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači skromno se oblačiti?

српски

Odgovor


Opisujući način prikladnog oblačena žena u crkvi, apostol Pavle ih upozorava da se oblače „pristojno" sa „stidom i smernošću" i nastavlja da, nasuprot tome, opisuje nepristojno oblačenje sa dobrim delima koja su prikladna za one koji ispovedaju da su istinski Božiji sledbenici (1. Timoteju 2:9-10). Pristojnost u oblačenju ne odnosi se samo na crkvu; to treba da, uvek, bude standard za sve hrišćane. Ključ za razumevanje šta čini pristojno oblačenje je ispitati stavove i namere srca. Oni čija srca su naklonjena Bogu potrudiće se da se oblače skromno, pristojno i prikladno. Oni čija srca su naklonjena sebi oblačiće se da privuku pažnju na sebe, ne uzimajući u obzir posledice koje to ima na njih ili na druge.

Pobožna žena se trudi da čini sve čini iz pobožne perspektive. Ona zna da Bog želi da Njegov narod vodi računa o Njegovoj slavi , kao i o duhovnom stanju braće i sestara u Hristu. Ako žena ispoveda da je hrišćanka, a ipak se oblači se tako da privlači pažnju na telo, ona je loš svedok za Onog koji je kupio njenu dušu na krstu. Ona zaboravlja da je njeno telo Hristos otkupio i ona je hram Svetog Duha (1. Korinćanima 6:19-20). Ona govori svetu da ona na svoju vrednost gleda isključivo kroz fizički izgled i da njena privlačnost drugima zavisi od toga koliko je njego telo izloženo drugima. Neprikladnim oblačenjem, prikazujući svoje telo muškarcima u požudi prema njoj, ona navodi braću u Hristu na greh, što Bog osuđuje (Matej 5:27-29). Izreke 7:10 opominju ženu koja se oblači kao „bludnica odevena i srca lukava". Ovde vidimo opis one žene čije stanje srca je prikazano kroz način oblačenja.

Biblija govori da žena treba da se skromno oblači, ali šta to zaista znači u modernom društvu? Da li žena treba da bude pokrivena od glave do pete? Postoje sekte i religije u svetu koje to zahtevaju od žene. Ali, šta je biblijsko značenje skromnosti? Treba da se vratimo na pitanje stavova srca. Ako je ženino srce okrenuto ka pobožnosti, ona će se oblačiti tako da to ne bude provokativno niti razgolićeno u javnosti, odeću koja se ne odražava negativno na njeno lično svedočanstvo kao Božijeg deteta. Čak i kada se svi drugi neskromno oblače, ona se opire iskušenju da se prilagodi većini. Ona zna vrstu odeće koja je napravljena da privuče pažnju na njeno telo i uzrokuje mušku požudu, ali je dovoljno mudra da zna da takva vrsta pažnje samo nju obezvređuje. Ideja da navodi muškarce da zgreše protiv Boga, zbog njenog oblačenja, joj je mrska, jer ona želi da voli i poštuje Boga i želi da drugi čine isto. Skromnost u oblačenju otkriva skromnost i pobožnost srca, stavove koji treba da budu želja svih žena koje žive da bi ugodili Bogu i poštovali ga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači skromno se oblačiti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries