settings icon
share icon
Питање

Шта значи скромно се облачити?

srpski
Одговор


Описујући начин прикладног облачена жена у цркви, апостол Павле их упозорава да се облаче „пристојно" са „стидом и смерношћу" и наставља да, насупрот томе, описује непристојно облачење са добрим делима која су прикладна за оне који исповедају да су истински Божији следбеници (1. Тимотеју 2:9-10). Пристојност у облачењу не односи се само на цркву; то треба да, увек, буде стандард за све хришћане. Кључ за разумевање шта чини пристојно облачење је испитати ставове и намере срца. Они чија срца су наклоњена Богу потрудиће се да се облаче скромно, пристојно и прикладно. Они чија срца су наклоњена себи облачиће се да привуку пажњу на себе, не узимајући у обзир последице које то има на њих или на друге.

Побожна жена се труди да чини све чини из побожне перспективе. Она зна да Бог жели да Његов народ води рачуна о Његовој слави , као и о духовном стању браће и сестара у Христу. Ако жена исповеда да је хришћанка, а ипак се облачи се тако да привлачи пажњу на тело, она је лош сведок за Оног који је купио њену душу на крсту. Она заборавља да је њено тело Христос откупио и она је храм Светог Духа (1. Коринћанима 6:19-20). Она говори свету да она на своју вредност гледа искључиво кроз физички изглед и да њена привлачност другима зависи од тога колико је њего тело изложено другима. Неприкладним облачењем, приказујући своје тело мушкарцима у пожуди према њој, она наводи браћу у Христу на грех, што Бог осуђује (Матеј 5:27-29). Изреке 7:10 опомињу жену која се облачи као „блудница одевена и срца лукава". Овде видимо опис оне жене чије стање срца је приказано кроз начин облачења.

Библија говори да жена треба да се скромно облачи, али шта то заиста значи у модерном друштву? Да ли жена треба да буде покривена од главе до пете? Постоје секте и религије у свету које то захтевају од жене. Али, шта је библијско значење скромности? Треба да се вратимо на питање ставова срца. Ако је женино срце окренуто ка побожности, она ће се облачити тако да то не буде провокативно нити разголићено у јавности, одећу која се не одражава негативно на њено лично сведочанство као Божијег детета. Чак и када се сви други нескромно облаче, она се опире искушењу да се прилагоди већини. Она зна врсту одеће која је направљена да привуче пажњу на њено тело и узрокује мушку пожуду, али је довољно мудра да зна да таква врста пажње само њу обезвређује. Идеја да наводи мушкарце да згреше против Бога, због њеног облачења, јој је мрска, јер она жели да воли и поштује Бога и жели да други чине исто. Скромност у облачењу открива скромност и побожност срца, ставове који треба да буду жеља свих жена које живе да би угодили Богу и поштовали га.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи скромно се облачити?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries