settings icon
share icon
Pitanje

Šta je sila molitve?

српски

Odgovor


Ideja da je sila sastavni deo molitve je veoma popularna. Po Bibliji sila molitve je, sasvim jednostavno, sila od Boga koji sluša i uslišava molitve. Razmislite o sledećem:

1) Svemogući Bog može sve; za njega ne postoji nemoguće (Luka 1:37).

2) Svemogući Bog poziva svoj narod da mu se moli. Treba se moliti stalno (Luka 18:1), sa zahvaljivanjem (Filipljani 4:6), u veri (Jakov 1:5), po Božijoj volji (Matej 6:10), na slavu Bogu (Jovan 14:13-14) i iz pravednog srca (Jakov 5:16).

3) Svemogući Bog čuje molitve svoje dece. On nam zapoveda da se molimo i obećava da će slušati naše molitve. “U svojoj teskobi prizvah Gospoda, i k Bogu svome povikah; on ču iz dvora svoga glas moj, i vika moja dođe mu do ušiju” (Psalam 18:6).

4) Svemogući Bog uslišava molitve. “Tebe prizivam, jer ćeš me uslišiti, Bože!” (Psalam 17:6). “Viču pravedni i Gospod ih čuje, i izbavlja ih od svih nevolja njihovih” (Psalam 34:17).

Još jedna popularna ideja kaže da vera koju imamo odlučuje da li će Bog uslišiti molivu. Ipak, Bog ponekad uslišava naše molitve uprkos manjku vere. U 12. glavi Dela apostolskih crkva se moli za Petrovo izbavljenje iz tamnice (s. 5) i Bog im uslišava molitvu (s. 7-11). Petar dolazi do mesta gde se verni mole i kuca na vrata, ali oni isprva ne mogu da poveruju da je to zaista Petar. Molili su se za njegovo oslobađanje, ali nisu očekivali da će im molitva biti uslišena.

Sila molitve ne dolazi iz nas; to nisu posebne reči i način na koji ih izgovaramo, niti koliko ih često ponavljamo. Ona ne dolazi zbog pravca u kome smo okrenuti tokom molitve niti zbog položaja našeg tela. Sila se ne javlja zbog relikvija, ikona, sveća i brojanica. Ona dolazi od Svemogućeg koji čuje naše molitve i uslišava ih. Molitvom dolazimo u kontakt sa Svemogućim Bogom i treba da očekujemo čak i nemoguće, bez obzira na to da li će nas on uslišiti. Kakav god da je odgovor na naše molitve, Bog kome se molimo je izvor molitvene sile i on može i hoće da nas usliši prema svojoj savršenoj volji i u pravo vreme.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je sila molitve?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries