settings icon
share icon
Pitanje

Kako hrišćanin treba da gleda na seksualno obrazovanje?

српски

Odgovor


Deca će od nekoga saznati za seksualnost. Opcije su njihovi vršnjaci, pornografija, školsko okruženje, eksperimentisanje ili njihovi roditelji. Najbolje mesto za seksualno vaspitanje je dom i to treba da bude sastavni deo vaspitanja dece „putem kojim treba da idu“ ( Priče Solomonove 22:6 ). Bog je dao roditeljima odgovornost, da pouče decu Božjoj perspektivi u svim oblastima života, uključujući seksualnost (Efescima 6:1–4).

Zbog duboke složenosti ljudske seksualnosti, fizički aspekti biološke reprodukcije ne mogu se odvojiti od moralne odgovornosti. Bez obzira da li deca dobijaju seksualno obrazovanje u školama ili čak u crkvi, odgovornost roditelja ostaje da obezbede da njihova deca budu pravilno obrazovana i o biološkim i o moralnim aspektima seksualnosti. Opasno je prepustiti učenje sistema vrednosti drugima, posebno u vezi sa pitanjima seksualnosti u mnogim današnjim kulturama.

Prvo, šta Biblija kaže o seksu? Seksualnost je naš dar od Boga i treba je posmatrati kao takvu. Bog je stvorio seks za dve svrhe: razmnožavanje i jedinstvo između muža i žene (1. Mojsijeva 1:28; Matej 19:6; Marko 10:7–8; 1. Korinćanima 7:1–5). Svaka druga upotreba seksa je greh (1. Korinćanima 6:9, 18; 1. Solunjanima 4:3). Nažalost, mnogi u našem svetu ne veruju u ove istine. Kao rezultat toga, postoje mnoge izopačenosti seksualnosti i mnogo nepotrebnog bola koje izazivaju. Roditelji koji pravilno obrazuju svoju decu o seksu mogu pomoći svojoj deci da razaznaju istinu od greške, hodaju u mudrosti i na kraju imaju mnogo bolje iskustvo dara seksualnosti.

Većina modernih instrukcija o seksualnom obrazovanju predstavlja perverziju, blud, homoseksualnost i zajednički život pre braka kao „normalne” izraze seksualnosti. Svako učenje o granicama ograničeno je na izbegavanje negativnih posledica. Sve je ovo suprotno Svetom pismu (1. Korinćanima 6:9; 3. Mojsijeva 20:15–16; Matej 5:28). Hrišćanski roditelji treba da budu aktivno uključeni u sve aspekte obrazovanja svoje dece, posebno u oblastima koje ugrožavaju Sveto pismo. Roditelji treba da budu svesni šta njihova deca uče i da ispravljaju sve dezinformacije date njihovoj deci. Oni takođe treba da obrazuju svoju decu na takav način da ih osposobe da razlikuju biblijsku istinu od kulturološke greške. Bog smatra roditelje odgovornim za vaspitanje svoje dece (Efescima 6:4), a ne škole, crkve ili vlade.

Mnogi roditelji smatraju da je tema seksualnosti nezgodna i sramotna, ali ne mora da bude. Roditelji bi trebalo da počnu još dok su deca mala, u predškolskom uzrastu, da razgovaraju o njihovom telu i o tome kako su muškarci i žene stvoreni drugačije. Ti razgovori prirodno prelaze u složenije oblasti kako dete sazreva. Važno je da dete zna da može da razgovara sa mamom ili tatom o svemu što ga zbunjuje.

Seksualne informacije nas bombarduju iz svih pravaca, tako da ovi razgovori roditelja i dece moraju početi veoma rano. Pre nego što roditelji dozvole školskom sistemu da podučava seksualnost ili moral, moraju biti sigurni da su njihova deca već naučila istinu. A i tada je od isključive važnosti da budete u toku sa onim što deca uče i kako primenjuju svoje znanje. Održavanje stalnog, otvorenog dijaloga sa svojom decom je ključ da ostanete u kontroli onog što oni uče. Kada su roditelji proaktivni u podučavanju svoje dece, ta deca imaju osnovu na kojoj prepoznaju i odbacuju greške koje svet promoviše kao istinu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako hrišćanin treba da gleda na seksualno obrazovanje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries