settings icon
share icon
Питање

Како хришц́анин треба да гледа на сексуално образовање?

srpski
Одговор


Деца ц́е од некога сазнати за сексуалност. Опције су њихови вршњаци, порнографија, школско окружење, експериментисање или њихови родитељи. Најбоље место за сексуално васпитање је дом и то треба да буде саставни део васпитања деце „путем којим треба да иду“ ( Приче Соломонове 22:6 ). Бог је дао родитељима одговорност, да поуче децу Божјој перспективи у свим областима живота, укључујуц́и сексуалност (Ефесцима 6:1–4).

Због дубоке сложености људске сексуалности, физички аспекти биолошке репродукције не могу се одвојити од моралне одговорности. Без обзира да ли деца добијају сексуално образовање у школама или чак у цркви, одговорност родитеља остаје да обезбеде да њихова деца буду правилно образована и о биолошким и о моралним аспектима сексуалности. Опасно је препустити учење система вредности другима, посебно у вези са питањима сексуалности у многим данашњим културама.

Прво, шта Библија каже о сексу? Сексуалност је наш дар од Бога и треба је посматрати као такву. Бог је створио секс за две сврхе: размножавање и јединство између мужа и жене (1. Мојсијева 1:28; Матеј 19:6; Марко 10:7–8; 1. Коринц́анима 7:1–5). Свака друга употреба секса је грех (1. Коринц́анима 6:9, 18; 1. Солуњанима 4:3). Нажалост, многи у нашем свету не верују у ове истине. Као резултат тога, постоје многе изопачености сексуалности и много непотребног бола које изазивају. Родитељи који правилно образују своју децу о сексу могу помоц́и својој деци да разазнају истину од грешке, ходају у мудрости и на крају имају много боље искуство дара сексуалности.

Вец́ина модерних инструкција о сексуалном образовању представља перверзију, блуд, хомосексуалност и заједнички живот пре брака као „нормалне” изразе сексуалности. Свако учење о границама ограничено је на избегавање негативних последица. Све је ово супротно Светом писму (1. Коринц́анима 6:9; 3. Мојсијева 20:15–16; Матеј 5:28). Хришц́ански родитељи треба да буду активно укључени у све аспекте образовања своје деце, посебно у областима које угрожавају Свето писмо. Родитељи треба да буду свесни шта њихова деца уче и да исправљају све дезинформације дате њиховој деци. Они такође треба да образују своју децу на такав начин да их оспособе да разликују библијску истину од културолошке грешке. Бог сматра родитеље одговорним за васпитање своје деце (Ефесцима 6:4), а не школе, цркве или владе.

Многи родитељи сматрају да је тема сексуалности незгодна и срамотна, али не мора да буде. Родитељи би требало да почну још док су деца мала, у предшколском узрасту, да разговарају о њиховом телу и о томе како су мушкарци и жене створени другачије. Ти разговори природно прелазе у сложеније области како дете сазрева. Важно је да дете зна да може да разговара са мамом или татом о свему што га збуњује.

Сексуалне информације нас бомбардују из свих праваца, тако да ови разговори родитеља и деце морају почети веома рано. Пре него што родитељи дозволе школском систему да подучава сексуалност или морал, морају бити сигурни да су њихова деца вец́ научила истину. А и тада је од искључиве важности да будете у току са оним што деца уче и како примењују своје знање. Одржавање сталног, отвореног дијалога са својом децом је кључ да останете у контроли оног што они уче. Када су родитељи проактивни у подучавању своје деце, та деца имају основу на којој препознају и одбацују грешке које свет промовише као истину.

EnglishВрати се на Српску страну

Како хришц́анин треба да гледа на сексуално образовање?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries