settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je seksualna čistota toliko važna?

српски

Odgovor


Bog je dao muškarcu i ženi radost i zadovoljstvo seksualnih odnosa unutar granica braka. Biblija jasno govori o važnosti održavanja seksualne čistote unutar granica te zajednice između muškarca i žene (Efescima 5:31). Ljudi su vrlo svesni prijatnog efekta ovog Božijeg dara, ali su ga proširili daleko izvan braka i praktično u svim okolnostima. Filozofija sekularnog sveta „ako se osećaš dobro, uradi to“ prožima kulture, posebno na Zapadu, do tačke u kojoj se seksualna čistota smatra arhaičnom i nepotrebnom.

Ipak, pogledajte šta Bog kaže o seksualnoj čistoti. „Jer je Božija volja da budete sveti – da se klonite vanbračnih odnosa, te da svaki od vas zna vladati svojim telom na častan i svet način – a ne sa požudom i strašću kao što to rade neznabošci koji ne poznaju Boga. . . . Bog nas, naime, nije pozvao na nečistotu, već na posvećenje“ (1. Solunjanima 4:3–5, 7). Ovaj odlomak opisuje Božje razloge za pozivanje na seksualnu čistotu u životima svoje dece.

Prvo, mi smo „posvećeni“ i iz tog razloga treba da izbegavamo seksualni nemoral. Grčka reč prevedena sa „posvećen“ znači bukvalno „očišćen, osvećen, posvećen [Bogu]“. Kao hrišćani, mi treba da živimo očišćenim životom jer smo osvećeni tako što je naš greh bio zamenjen Hristovom pravednošću na krstu i tako smo postali potpuno nova stvorenja u Hristu (2. Korinćanima 5:17–21). Naša stara priroda, sa svom svojom nečistoćom, seksualnom i bilo kojom drugom, je umrla i život koji sada živimo, živimo po veri u Onoga koji je umro za nas (Galatima 2:20). Nastaviti da živimo u seksualnoj nečistoti (blud) znači da se odričemo toga, što je u stvari, legitiman razlog da se zapitamo da li smo ikada zaista bili nanovo rođeni. Posvećenje, proces kojim postajemo sve sličniji Hristu, suštinski je dokaz stvarnosti našeg spasenja.

Takođe vidimo u 1. Solunjanima 4:3–5 neophodnost da kontrolišemo svoja tela. Kada se predamo seksualnom nemoralu, mi dajemo do znanja da nas Sveti Duh ne ispunjava jer nemamo jedan od plodova Duha – samokontrolu. Svi vernici pokazuju plodove Duha (Galatima 5:22–23) u većoj ili manjoj meri u zavisnosti od toga da li dopuštaju Duhu da ima kontrolu nad njima. Nekontrolisana „strasna požuda“ je delo telesnosti (Galatima 5:19), a ne Duha. Zato su kontrolisanje naših požuda i seksualno čist život od suštinskog značaja za svakoga ko tvrdi da poznaje Hrista. Čineći to, mi poštujemo Boga svojim telima (1. Korinćanima 6:18–20).

Znamo da Božja pravila i disciplina odražavaju Njegovu ljubav prema nama. Slušanje onoga što On kaže, samo nam može pomoći tokom našeg vremena na zemlji. Održavanje seksualne čistoće pre braka, će nam pomoći da izbegnemo emocionalne zaplete koje mogu negativno uticati na buduće veze i brakove. Dalje, održavajući bračnu postelju čistom (Jevrejima 13:4), možemo iskusiti bezrezervnu ljubav prema našim bračnim drugovima, koju nadmašuje samo Božja ogromna ljubav prema nama.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je seksualna čistota toliko važna?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries