settings icon
share icon
Питање

Зашто је сексуална чистота толико важна?

srpski
Одговор


Бог је дао мушкарцу и жени радост и задовољство сексуалних односа унутар граница брака. Библија јасно говори о важности одржавања сексуалне чистоте унутар граница те заједнице између мушкарца и жене (Ефесцима 5:31). Људи су врло свесни пријатног ефекта овог Божијег дара, али су га проширили далеко изван брака и практично у свим околностима. Филозофија секуларног света „ако се осец́аш добро, уради то“ прожима културе, посебно на Западу, до тачке у којој се сексуална чистота сматра архаичном и непотребном.

Ипак, погледајте шта Бог каже о сексуалној чистоти. „Јер је Божија воља да будете свети – да се клоните ванбрачних односа, те да сваки од вас зна владати својим телом на частан и свет начин – а не са пожудом и страшћу као што то раде незнабошци који не познају Бога. . . . Бог нас, наиме, није позвао на нечистоту, већ на посвећење“ (1. Солуњанима 4:3–5, 7). Овај одломак описује Божје разлоге за позивање на сексуалну чистоту у животима своје деце.

Прво, ми смо „посвец́ени“ и из тог разлога треба да избегавамо сексуални неморал. Грчка реч преведена са „посвец́ен“ значи буквално „очишц́ен, освец́ен, посвец́ен [Богу]“. Као хришц́ани, ми треба да живимо очишц́еним животом јер смо освец́ени тако што је наш грех био замењен Христовом праведношћу на крсту и тако смо постали потпуно нова створења у Христу (2. Коринц́анима 5:17–21). Наша стара природа, са свом својом нечистоц́ом, сексуалном и било којом другом, је умрла и живот који сада живимо, живимо по вери у Онога који је умро за нас (Галатима 2:20). Наставити да живимо у сексуалној нечистоти (блуд) значи да се одричемо тога, што је у ствари, легитиман разлог да се запитамо да ли смо икада заиста били наново рођени. Посвец́ење, процес којим постајемо све сличнији Христу, суштински је доказ стварности нашег спасења.

Такође видимо у 1. Солуњанима 4:3–5 неопходност да контролишемо своја тела. Када се предамо сексуалном неморалу, ми дајемо до знања да нас Свети Дух не испуњава јер немамо један од плодова Духа – самоконтролу. Сви верници показују плодове Духа (Галатима 5:22–23) у вец́ој или мањој мери у зависности од тога да ли допуштају Духу да има контролу над њима. Неконтролисана „страсна пожуда“ је дело телесности (Галатима 5:19), а не Духа. Зато су контролисање наших пожуда и сексуално чист живот од суштинског значаја за свакога ко тврди да познаје Христа. Чинец́и то, ми поштујемо Бога својим телима (1. Коринц́анима 6:18–20).

Знамо да Божја правила и дисциплина одражавају Његову љубав према нама. Слушање онога што Он каже, само нам може помоц́и током нашег времена на земљи. Одржавање сексуалне чистоц́е пре брака, ће нам помоћи да избегнемо емоционалне заплете које могу негативно утицати на будуц́е везе и бракове. Даље, одржавајуц́и брачну постељу чистом (Јеврејима 13:4), можемо искусити безрезервну љубав према нашим брачним друговима, коју надмашује само Божја огромна љубав према нама.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је сексуална чистота толико важна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries