settings icon
share icon
Pitanje

Šta predstavljaju sedamdeset nedelja/ sedamdeset sedmica iz Danila?

српски

Odgovor


Proroštvo o „sedamdeset nedelja" ili „sedamdeset sedmica" je jedno od najznačajnijih i najdetaljnijih Mesijanskih proroštava Starog zaveta. Nalazi se u Danilu 9. Poglavlje počinje Danilovom molitvom za Izrael, u kojoj prepoznaje grehe naroda protiv Boga i moli se Bogu za milost. Kako se Danilo molio, anđeo Gavrilo mu se objavio i dao mu viziju o budućnosti Izraela.

Podela 70 nedelja
U 24. stihu Gavrilo kaže: „Sedamdeset je nedelja određeno tvom narodu i tvom gradu svetom". Gotovo svi komentatori se slažu da sedamdeset „sedmica" treba shvatiti kao sedamdeset „nedelja" u godinama, drugim rečima, kao 490 godina. Ovi stihovi daju neku vrstu „sata" koji daje ideju kada će Mesija doći i kada će se desiti neki događaji koji će pratiti Njegovo pojavljivanje.

Proroštvo dalje deli tih 490 godina na tri manje jedinice: jednu od 49 godina, jednu na 434 godine, i jednu na sedam godina. Konačna „nedelja" od sedam godina je dalje podeljena na pola. Stih 25 kaže: „A to znaj i razumi: Otkada iziđe reč da se Jerusalim opet sazida do pomazanika vojvode biće sedam nedelja, i šezdeset i dve nedelje". Sedam sedmica je 49 godina, a 62 sedmice su dugih 434 godina: 49 godina + 434 godine = 483 godine.

Značaj tih 70 nedelja
Proroštvo sadrži tvrdnju o Božijih šest razloga za te događaje. Stih 24 kaže da su oni: 1) da se svrši prestup, 2) da nestane greha 3) da se očisti bezakonje 4) da se dovede večna pravda 5) da se zapečati utvara i proroštvo 6) da se pomaže Sveti nad svetima.

Obrati pažnju da su ovi događaji vezani za potpuno uništenje greha i uspostavljanje pravednosti. Proroštvo o 70 nedelja sumira ono što će se desiti pre nego što Isus uspostavi Svoje hiljadugodišnje carstvo. Treći na spisku, „da se očisti bezakonje", je posebno važan. Isus je ostvario to očišćenje od greha Svojom smrću na krstu (Rimljanima 3:25; Jevrejima 2:17).

Ispunjenje 70 nedelja
Gavrilo je rekao da će proročki sat početi da otkucava u vreme kada se izda naredba za obnovu Izraela. Od dana te naredbe do vremena Mesije biće 483 godine. Znamo iz istorije da je zapovest o obnovi i izgradnji Jerusalima došla od persijskog kralja Artakserksa 445. god.pre n.e. (pogledaj: Nehemija 2:1–8).

Prva jedinica od 49 godina (sedam „sedmica") pokriva vreme koje je bilo potrebno da se izgradi Jerusalim, „da se opet pograde ulice i zidovi, i to u teško vreme" (Danilo 9:25). Ova obnova je zapisana u knjizi Nehemije.

Koristeći jevrejski broj dana u godini – 360, 483 godine posle 445. god. pre n.e. dovodi nas do 30. godine n.e., što se uklapa sa Isusovim trijumfalnim ulaskom u Jerusalim (Matej 21:1–9). Proroštvo iz Danila 9 opisuje da posle tih 483 godine „pogubljen će biti pomazanik" (stih 26). Ovo je bilo ispunjeno kada je Isus razapet.

Danilo 9:26 nastavlja predviđanje da, pošto Mesije bude ubijen „narod će vojvodin doći i razoriti grad i svetinju". Ovo je bilo ispunjeno uništenjem Jerusalima 70. god. n.e. „Vojvoda koji će doći" odnosi se na Antihrista, koji će izgleda na neki način imati veze sa Rimom, pošto su Rimljani uništili Jerusalim.

Poslednja od 70 nedelja
69 od 70 „sedmica" su bile ispunjene u istoriji. Ovo ostavlja još jednu „sedmicu" da se ispuni. Većina stručnjaka veruje da sada živimo u ogromnom procepu između 69. i 70. nedelje. Čini se da je proročki sat sad je pauziran. Poslednja „sedmica" je ono što obično zovemo period Velike nevolje.

Danilovo proroštvo otkriva neka Antihristova dela, „vojvode koji će doći". Stih 27 kaže: „I utvrdiće zavet s mnogima za nedelju dana". Međutim, „u polovinu nedelje …i krilima mrskim, koja pustoše, do svršetka određenog izliće se na pustoš". Isus je upozorio na ovaj događaj u Mateju 24:15. Pošto Antihrist prekine zavet sa Izraelom, nastupa vreme „Velike nevolje" (Matej 24:21).

Danilo takođe predviđa da će se Antihrist suočiti sa sudom. On vlada samo „do svršetka određenog izliće se na pustoš" (Danilo 9:27). Bog će dozvoliti da zlo deluje samo do određene tačke, i sud sa kojim će se Antihrist suočiti je već pripremljen.

Zaključak
Proroštvo o 70 nedelja je složeno i prepuno detalja, i mnogo je o tome pisano. Naravno, postoje razna tumačenja, ali ono što smo ovde izložili je dispenzaciono, prehiljadugodišnje viđenje. Jedno je sigurno: Bog ima svoj raspored vožnje, i On sve drži po planu i rasporedu. On zna kraj od početka (Isaija 46:10), i trebalo bi uvek da očekujemo trijumfalni povratak našeg Gospoda (Otkrivenje 22:7).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta predstavljaju sedamdeset nedelja/ sedamdeset sedmica iz Danila?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries