settings icon
share icon
Питање

Шта представљају седамдесет недеља/ седамдесет седмица из Данила?

srpski
Одговор


Пророштво о „седамдесет недеља" или „седамдесет седмица" је једно од најзначајнијих и најдетаљнијих Месијанских пророштава Старог завета. Налази се у Данилу 9. Поглавље почиње Даниловом молитвом за Израел, у којој препознаје грехе народа против Бога и моли се Богу за милост. Како се Данило молио, анђео Гаврило му се објавио и дао му визију о будућности Израела.

Подела 70 недеља
У 24. стиху Гаврило каже: „Седамдесет је недеља одређено твом народу и твом граду светом". Готово сви коментатори се слажу да седамдесет „седмица" треба шватити као седамдесет „недеља" у годинама, другим речима, као 490 година. Ови стихови дају неку врсту „сата" који даје идеју када ће Месија доћи и када ће се десити неки догађаји који ће пратити Његово појављивање.

Пророштво даље дели тих 490 година на три мање јединице: једну од 49 година, једну на 434 године, и једну на седам година. Коначна „недеља" од седам година је даље подељена на пола. Стих 25 каже: „А то знај и разуми: Откада изиђе реч да се Јерусалим опет сазида до помазаника војводе биће седам недеља, и шездесет и две недеље". Седам седмица је 49 година, а 62 седмице су дугих 434 година: 49 година + 434 године = 483 године.

Значај тих 70 недеља
Пророштво садржи тврдњу о Божијих шест разлога за те догађаје. Стих 24 каже да су они: 1) да се сврши преступ, 2) да нестане греха 3) да се очисти безакоње 4) да се доведе вечна правда 5) да се запечати утвара и пророштво 6) да се помаже Свети над светима.

Обрати пажњу да су ови догађаји везани за потпуно уништење греха и успостављање праведности. Пророштво о 70 недеља сумира оно што ће се десити пре него што Исус успостави Своје хиљадугодишње царство. Трећи на списку, „да се очисти безакоње", је посебно важан. Исус је остварио то очишћење од греха Својом смрћу на крсту (Римљанима 3:25; Јеврејима 2:17).

Испуњење 70 недеља
Гаврило је рекао да ће пророчки сат почети да откуцава у време када се изда наредба за обнову Израела. Од дана те наредбе до времена Месије биће 483 године. Знамо из историје да је заповест о обнови и изградњи Јерусалима дошла од персијског краља Артаксеркса 445. год.пре н.е. (погледај: Нехемија 2:1–8).

Прва јединица од 49 година (седам „седмица") покрива време које је било потребно да се изгради Јерусалим, „да се опет пограде улице и зидови, и то у тешко време" (Данило 9:25). Ова обнова је записана у књизи Нехемије.

Користећи јеврејски број дана у години – 360, 483 године после 445. год. пре н.е. доводи нас до 30. године н.е., што се уклапа са Исусовим тријумфалним уласком у Јерусалим (Матеј 21:1–9). Пророштво из Данила 9 описује да после тих 483 године „погубљен ће бити помазаник" (стих 26). Ово је било испуњено када је Исус разапет.

Данило 9:26 наставља предвиђање да, пошто Месије буде убијен „народ ће војводин доћи и разорити град и светињу". Ово је било испуњено уништењем Јерусалима 70. год. н.е. „Војвода који ће доћи" односи се на Антихриста, који ће изгледа на неки начин имати везе са Римом, пошто су Римљани уништили Јерусалим.

Последња од 70 недеља
69 од 70 „седмица" су биле испуњене у историји. Ово оставља још једну „седмицу" да се испуни. Већина стручњака верује да сада живимо у огромном процепу између 69. и 70. недеље. Чини се да је пророчки сат сад је паузиран. Последња „седмица" је оно што обично зовемо период Велике невоље.

Данилово пророштво открива нека Антихристова дела, „војводе који ће доћи". Стих 27 каже: „И утврдиће завет с многима за недељу дана". Међутим, „у половину недеље …и крилима мрским, која пустоше, до свршетка одређеног излиће се на пустош". Исус је упозорио на овај догађај у Матеју 24:15. Пошто Антихрист прекине завет са Израелом, наступа време „Велике невоље" (Матеј 24:21).

Данило такође предвиђа да ће се Антихрист суочити са судом. Он влада само „до свршетка одређеног излиће се на пустош" (Данило 9:27). Бог ће дозволити да зло делује само до одређене тачке, и суд са којим ће се Антихрист суочити је већ припремљен.

Закључак
Пророштво о 70 недеља је сложено и препуно детаља, и много је о томе писано. Наравно, постоје разна тумачења, али оно што смо овде изложили је диспензационо, прехиљадугодишње виђење. Једно је сигурно: Бог има свој распоред вожње, и Он све држи по плану и распореду. Он зна крај од почетка (Исаија 46:10), и требало би увек да очекујемо тријумфални повратак нашег Господа (Откривење 22:7).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта представљају седамдесет недеља/ седамдесет седмица из Данила?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries