settings icon
share icon
Pitanje

Šta su to sedam pečata i sedam truba u Knjizi Otkrivenja?

српски

Odgovor


Sedam pečata (Otkrivenje 6:1-17, 8:1-5), sedam truba (Otkrivenje 8:6-21, 11:15-19), i sedam čaša (Otkrivenje 16:1-21) predstavljaju tri uzastopne serije u nizu Božijeg suda na kraju sveta. Božji sud postaje sve strašniji i razorniji kako se bliži kraj sveta. Sedam pečata, sedam truba i sedam čaša povezani su međusobno. Sedmi pečat nas uvodi u sedam truba (Otkrivenje 8:1-5), dok nas sedma truba uvodi u sedam čaša (Otkrivenje 11:15-19,15:1-8).

Prva četiri od sedam pečata poznata su kao četiri jahača Apokalipse. Prvi pečat nas upoznaje sa Antihristom (Otkrivenje 6:1-2). Drugi pečat izaziva velike ratove (Otkrivenje 6:3-4). Treći od sedam pečata prouzrokuje glad (Otkrivenje 6:5-6). Četvrti pečat predstavlja bolesti, predstojeće gladovanje i buduće ratove (Otkrivenje 6:7-8).

Peti pečat govori nam o onima koji će umreti mučeničkom smrću zbog svoje vere u Hrista tokom poslednjih vremena (Otkrivenje Jovanovo 6:9-11). Bog čuje njihov plač za pravdu koju će im i dati u Svoje vreme – u formi šestog pečata, zajedno sa trubama i sa čašama suda. Kada su slomljeni šest od ukupno sedam pečata, dogodiće se razoran zemljotres, koji će prouzrokovati ogromno pomeranje i užasnu pustoš – pored astroloških fenomena (Otkrivenje 6:12-14). Oni koji će preživeti mogu da jauču naglas: “I govorahu gorama i stenama: padnite na nas i sakrite nas od lica onoga što sedi na prestolu i od gneva Jagnjetova, jer dođe veliki dan gneva njihova, i ko može da se održi?”(Otkrivenje 6:16-17).

Sedam truba objašnjeni su u Otkrivenju 8:6-21. Sedam truba predstavljaju “sadržaj” sedam pečata (Otkrivenje 8:1-5). Prva truba izaziva trag vatre koji uništava veći deo flore na planeti (Otkrivenje 8:7). Druga truba donosi ono što liči na kometu koja udara u okean i prouzrokuje uništenje velikog dela morskog sveta (Otkrivenje 8:8-9). Treća truba je slična drugoj, samo što se posledice odnose na reke i na jezera a ne na okeane (Otkrivenje 8:10-110).

Četvrta od sedam truba izaziva pomračenje sunca i meseca (Otkrivenje 8:12). Peta truba donosi invaziju “demonskih insekata” koji uništavaju i muče čovečanstvo. (Otkrivenje 9:12-21). Šesta truba oslobađa demonsku vojsku koja ubija trećinu čovečanstva (Otkrivenje 9:12-21). Sedma truba je prethodnica sedam anđela zajedno sa sedam čaša Božijeg gneva (Otkrivenje 11:15-19, 15:1-8).

Sedma čaša suda objašnjena je u Otkrivenju 16:1-21. Sedma truba poziva sedam čaša osude. Prva čaša izaziva bolne ozlede koje uništavaju čovečanstvo (Otkrivenje 16:2). Druga čaša je kobna po život svakog živog bića u moru (Otkrivenje Jovanovo 16:3). Treća čaša izaziva pretvaranje reka u krv (Otkrivenje Jovanovo 16:4-7). Četvrta čaša izaziva da sunce sija intenzivno kako bi izazvalo veliku bol (Otkrivenje Jovanovo 16:8-9). Peta čaša stvara veliku tamu i povećavanje bola prve čaše (Otkrivenje Jovanovo 16:10-11). Šesta čaša izaziva reku Eufrat da presuši i da se armija Antihrista okupi zajedno kako bi se vodila bitka Armagedon (Otkrivenje Jovanovo 16:12-14). Sedma čaša izaziva katastrofalni zemljotres praćen ogromnim zrnima grada (Otkrivenje Jovanovo 16:15-21).

Otkrivenje Jovanovo 16:5-7 tvrdi da je Bog: “Pravedan si, koji jesi i koji si bio, Sveti, što si ovo sudio; jer proliše krv svetih i proroka, i krv si im dao da piju:zaslužili su to. I čuh žrtvenik gde govori: Da, gospode Bože, Svemogući, istiniti su i pravi sudovi tvoji!.”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta su to sedam pečata i sedam truba u Knjizi Otkrivenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries