settings icon
share icon
Питање

Шта су то седам печата и седам труба у Књизи Откривења?

srpski
Одговор


Седам печата (Откривење 6:1-17, 8:1-5), седам труба (Откривење 8:6-21, 11:15-19), и седам чаша (Откривење 16:1-21) представљају три узастопне серије у низу Божијег суда на крају света. Божји суд постаје све страшнији и разорнији како се ближи крај света. Седам печата, седам труба и седам чаша повезани су међусобно. Седми печат нас уводи у седам труба (Откривење 8:1-5), док нас седма труба уводи у седам чаша (Откривење 11:15-19,15:1-8).

Прва четири од седам печата позната су као четири јахача Апокалипсе. Први печат нас упознаје са Антихристом (Откривење 6:1-2). Други печат изазива велике ратове (Откривење 6:3-4). Трећи од седам печата проузрокује глад (Откривење 6:5-6). Четврти печат представља болести, предстојеће гладовање и будуће ратове (Откривење 6:7-8).

Пети печат говори нам о онима који ће умрети мученичком смрћу због своје вере у Христа током последњих времена (Откривење Јованово 6:9-11). Бог чује њихов плач за правду коју ће им и дати у Своје време – у форми шестог печата, заједно са трубама и са чашама суда. Када су сломљени шест од укупно седам печата, догодиће се разоран земљотрес, који ће проузроковати огромно померање и ужасну пустош – поред астролошких феномена (Откривење 6:12-14). Они који ће преживети могу да јаучу наглас: “И говораху горама и стенама: падните на нас и сакрите нас од лица онога што седи на престолу и од гнева Јагњетова, јер дође велики дан гнева њихова, и ко може да се одржи?”(Откривење 6:16-17).

Седам труба објашњени су у Откривењу 8:6-21. Седам труба представљају “садржај” седам печата (Откривење 8:1-5). Прва труба изазива траг ватре који уништава већи део флоре на планети (Откривење 8:7). Друга труба доноси оно што личи на комету која удара у океан и проузрокује уништење великог дела морског света (Откривење 8:8-9). Трећа труба је слична другој, само што се последице односе на реке и на језера а не на океане (Откривење 8:10-110).

Четврта од седам труба изазива помрачење сунца и месеца (Откривење 8:12). Пета труба доноси инвазију “демонских инсеката” који уништавају и муче човечанство. (Откривење 9:12-21). Шеста труба ослобађа демонску војску која убија трећину човечанства (Откривење 9:12-21). Седма труба је претходница седам анђела заједно са седам чаша Божијег гнева (Откривење 11:15-19, 15:1-8).

Седма чаша суда објашњена је у Откривењу 16:1-21. Седма труба позива седам чаша осуде. Прва чаша изазива болне озледе које уништавају човечанство (Откривење 16:2). Друга чаша је кобна по живот сваког живог бића у мору (Откривење Јованово 16:3). Трећа чаша изазива претварање река у крв (Откривење Јованово 16:4-7). Четврта чаша изазива да сунце сија интензивно како би изазвало велику бол (Откривење Јованово 16:8-9). Пета чаша ствара велику таму и повећавање бола прве чаше (Откривење Јованово 16:10-11). Шеста чаша изазива реку Еуфрат да пресуши и да се армија Антихриста окупи заједно како би се водила битка Армагедон (Откривење Јованово 16:12-14). Седма чаша изазива катастрофални земљотрес праћен огромним зрнима града (Откривење Јованово 16:15-21).

Откривење Јованово 16:5-7 тврди да је Бог: “Праведан си, који јеси и који си био, Свети, што си ово судио; јер пролише крв светих и пророка, и крв си им дао да пију:заслужили су то. И чух жртвеник где говори: Да, господе Боже, Свемогући, истинити су и прави судови твоји!.”Врати се на Српску страну

Шта су то седам печата и седам труба у Књизи Откривења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries