settings icon
share icon
Pitanje

Koje su bile sedam zadnjih reči Isusa Hrista na krstu i šta one znače?

српски

Odgovor


Ovo je sedam izjava koje je Isus Hristos izjavio na krstu (bez nekog posebnog redosleda):

1) Matej 27:46 kaže da je oko devetog sata Isus uzviknuo glasno rekavši:„Ili, Ili, lema savahtani'; to znači: Bože moj, Bože moj, zašto me ostavi?”. Ovde, Isus je izražavao Svoja osećanja napuštenosti dok je Bog postavljao grehe celog sveta na Njega – i zbog toga, Bog je „okrenuo leđa” Isusu. Dok je Isus osećao težinu greha, On je doživeo odvajanje od Boga jedan jedini put u večnosti. Ovo je takođe ispunjenje proročke izjave u Psalmu 22:1.

2) „Bože, oprosti im, jer ne znaju šta čine” (Luka 23:34). Oni koji su raspinjali Isusa nisu bili svesni šta su radili, jer nisu ga prepoznali kao Mesiju. Njihovo nepoznavanje božanske istine nije značilo da su zaslužili oproštaj, a Hristova molitva usred tog ismevanja je izraz bezgraničnog saosećanja božanske blagodati.

3) „Kažem ti, danas ćeš biti sa mnom u raju” (Luka 23:43). U ovoj izjavi, Isus uverava jednog od kriminalaca na krstu da će, kada umre, biti sa Isusom na nebu. Ovo je bilo zagarantovano, jer u času njegove smrti, kriminalac je izrazio svoju veru u Isusa, priznajući tako ko je On (Luka 23:42).

4) „Oče, u ruke Tvoje predajem svoj duh” (Luka 23:46). Ovde, Isus svojevoljno predaje Svoju dušu u Očeve ruke, ukazujući tako da će uskoro umreti i da je Bog prihvatio Njegovu žrtvu. On je „samoga sebe neporočnog prineo Bogu“ (Jevrejima 9:14).

5) „Ženo, eto ti sina. Zatim reče učeniku: eto ti majke“. Kada je Isus video Svoju majku kako stoji blizu krsta sa apostolom Jovanom, On je predao brigu o majci u Jovanove ruke. Jovan ju je, od tog trenutka, primio u svoj dom (Jovan 19:26-27). U ovom stihu, Isus, večito brižni Sin, želi da se pobrine da je Njegova zemaljska majka zbrinuta posle Njegove smrti.

6) „Žedan sam”(Jovan 19:28). Ovde, Isus ispunjava mesijansko proročanstvo iz Psalma 69:21: „Žuč mi za hranu daju i sirćetom me u žeđi mojoj poje“. Rekavši da je žedan, podstakao je rimske stražare da mu daju sirće, što je bio običaj tokom raspeća i tako je ispunio proročanstvo.

7) „Svršeno je” (Jovan 19:30). Isusove poslednje reči značile su da je Njegovim mukama kraj i da je ceo posao koji mu je Otac dao da uradi, a to je da propoveda evanđelje, čini čuda i obezbedi večno spasenje za Njegove ljude, bio završen, ispunjen. Dug greha bio je plaćen. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje su bile sedam zadnjih reči Isusa Hrista na krstu i šta one znače?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries