settings icon
share icon
Питање

Које су биле седам задњих речи Исуса Христа на крсту и шта оне значе?

srpski
Одговор


Ово је седам изјава које је Исус Христос изјавио на крсту (без неког посебног редоследа):

1) Матеј 27:46 каже да је око деветог сата Исус узвикнуо гласно рекавши:„Или, Или, лема савахтани'; то значи: Боже мој, Боже мој, зашто ме остави?”. Овде, Исус је изражавао Своја осећања напуштености док је Бог постављао грехе целог света на Њега – и због тога, Бог је „окренуо леђа” Исусу. Док је Исус осећао тежину греха, Он је доживео одвајање од Бога један једини пут у вечности. Ово је такође испуњење пророчке изјаве у Псалму 22:1.

2) „Боже, опрости им, јер не знају шта чине” (Лука 23:34). Они који су распињали Исуса нису били свесни шта су радили, јер нису га препознали као Месију. Њихово непознавање божанске истине није значило да су заслужили опроштај, а Христова молитва усред тог исмевања је израз безграничног саосећања божанске благодати.

3) „Кажем ти, данас ћеш бити са мном у рају” (Лука 23:43). У овој изјави, Исус уверава једног од криминалаца на крсту да ће, када умре, бити са Исусом на небу. Ово је било загарантовано, јер у часу његове смрти, криминалац је изразио своју веру у Исуса, признајући тако ко је Он (Лука 23:42).

4) „Оче, у руке Твоје предајем свој дух” (Лука 23:46). Овде, Исус својевољно предаје Своју душу у Очеве руке, указујући тако да ће ускоро умрети и да је Бог прихватио Његову жртву. Он је „самога себе непорочног принео Богу“ (Јеврејима 9:14).

5) „Жено, ето ти сина. Затим рече ученику: ето ти мајке“. Када је Исус видео Своју мајку како стоји близу крста са апостолом Јованом, Он је предао бригу о мајци у Јованове руке. Јован ју је, од тог тренутка, примио у свој дом (Јован 19:26-27). У овом стиху, Исус, вечито брижни Син, жели да се побрине да је Његова земаљска мајка збринута после Његове смрти.

6) „Жедан сам”(Јован 19:28). Овде, Исус испуњава месијанско пророчанство из Псалма 69:21: „Жуч ми за храну дају и сирћетом ме у жеђи мојој поје“. Рекавши да је жедан, подстакао је римске стражаре да му дају сирће, што је био обичај током распећа и тако је испунио пророчанство.

7) „Свршено је” (Јован 19:30). Исусове последње речи значиле су да је Његовим мукама крај и да је цео посао који му је Отац дао да уради, а то је да проповеда еванђеље, чини чуда и обезбеди вечно спасење за Његове људе, био завршен, испуњен. Дуг греха био је плаћен.

Врати се на Српску страну

Које су биле седам задњих речи Исуса Христа на крсту и шта оне значе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries