settings icon
share icon
Pitanje

Kako da znam da li sam našao osobu koja je savršena za mene?

српски

Odgovor


Biblija ne daje uputstva kako pronaći savršenog bračnog druga, niti je određena po tom pitanju. Jedino što nam striktno govori jeste da ne ulazimo u brak sa nevernicima (2. Korinćanima 6:14-15). U 1. Korinćanima 7:39 nalazimo savet da treba da biramo samo one koji su prihvatljivi Bogu – drugim rečima, hrišćane. Osim ovoga, u Bibliji ne nalazimo ništa više o tome kako da nađemo pravu osobu.

Zašto nam Bog jasno ne kaže šta da tražimo u potencijalnom bračnom partneru? Zašto ne nalazimo više detalja o ovom važnom pitanju? Ipak, Biblija jasno kaže šta je hrišćanin i kako da se ponašamo, a to nam je sasvim dovoljno. Hrišćani treba slično da razmišljaju o važnim stvarima, pa ako je dvoje hrišćana posvećeno svom braku i poslušno Hristu, već imaju materijal neophodan za uspeh. Međutim, naše društvo je preplavljeno hrišćanima koji su to samo po tradiciji pa je neophodno dobro proceniti pre nego što se vežeš sa nekim ceo život. Kad saznaš koji su prioriteti tvog potencijalnog partnera – da li je zaista posvećen Hristu, lakše je utvrditi i ostalo.

Za početak, svako treba da bude siguran da je spreman za brak. Svako mora da bude dovoljno zreo da bi video dalje od sadašnjosti i spreman da se veže za jednu osobu do kraja života. Treba takođe da zna da brak zahteva požrtvovanost i nesebičnost. Pre venčanja par bi trebalo da proučava uloge i obaveze muža i žene (Efescima 5:22-31; 1. Korinćanima 7:1-16; Kološanima 3:18-19; Titu 2:1-5; 1. Petrova 3:1-7).

Dvoje treba da se poznaju dovoljno dugo pre nego što uđu u brak. Svako treba da gleda kako ono drugo reaguje u različitim situacijama, kako se ponaša prema porodici i prijateljima i sa kakvim ljudima provodi vreme. Na ponašanje čoveka mnogo utiče njegovo društvo (1. Korinćanima 15:33). Treba da se slažu po pitanjima moralnosti, finansija, vrednosti, dece, odlazaka u crkvu i uključenosti u njen rad, odnosa sa rodbinom partnera i zaposlenja. Ove oblasti mogu da budu izvor konflikta u braku i zato na njih treba obratiti pažnju pre venčanja.

I na kraju, svaki par koji želi da se venča treba da ide na predbračno savetovanje kod svog pastora ili hrišćanskog savetnika. Tu će naučiti dragocene metode kako da gradi brak utemeljen u veri u Isusa Hrista, a naučiće i kako da rešava neizbežne konflikte. Kada su svi ovi kriterijumi zadovoljeni, par može da se moli i odluči da li želi da stupi u brak. Ako zaista želimo da saznamo Božiju volju, on će usmeravati naše puteve (Priče 3:5-6).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da znam da li sam našao osobu koja je savršena za mene?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries