settings icon
share icon
Питање

Како да знам да ли сам нашао особу која је савршена за мене?

srpski
Одговор


Библија не даје упутства како пронаћи савршеног брачног друга, нити је одређена по том питању. Једино што нам стриктно говори јесте да не улазимо у брак са неверницима (2. Коринћанима 6:14-15). У 1. Коринћанима 7:39 налазимо савет да треба да бирамо само оне који су прихватљиви Богу – другим речима, хришћане. Осим овога, у Библији не налазимо ништа више о томе како да нађемо праву особу.

Зашто нам Бог јасно не каже шта да тражимо у потенцијалном брачном партнеру? Зашто не налазимо више детаља о овом важном питању? Ипак, Библија јасно каже шта је хришћанин и како да се понашамо, а то нам је сасвим довољно. Хришћани треба слично да размишљају о важним стварима, па ако је двоје хришћана посвећено свом браку и послушно Христу, већ имају материјал неопходан за успех. Међутим, наше друштво је преплављено хришћанима који су то само по традицији па је неопходно добро проценити пре него што се вежеш са неким цео живот. Кад сазнаш који су приоритети твог потенцијалног партнера – да ли је заиста посвећен Христу, лакше је утврдити и остало.

За почетак, свако треба да буде сигуран да је спреман за брак. Свако мора да буде довољно зрео да би видео даље од садашњости и спреман да се веже за једну особу до краја живота. Треба такође да зна да брак захтева пожртвованост и несебичност. Пре венчања пар би требало да проучава улоге и обавезе мужа и жене (Ефесцима 5:22-31; 1. Коринћанима 7:1-16; Колошанима 3:18-19; Титу 2:1-5; 1. Петрова 3:1-7).

Двоје треба да се познају довољно дуго пре него што уђу у брак. Свако треба да гледа како оно друго реагује у различитим ситуацијама, како се понаша према породици и пријатељима и са каквим људима проводи време. На понашање човека много утиче његово друштво (1. Коринћанима 15:33). Треба да се слажу по питањима моралности, финансија, вредности, деце, одлазака у цркву и укључености у њен рад, односа са родбином партнера и запослења. Ове области могу да буду извор конфликта у браку и зато на њих треба обратити пажњу пре венчања.

И на крају, сваки пар који жели да се венча треба да иде на предбрачно саветовање код свог пастора или хришћанског саветника. Ту ће научити драгоцене методе како да гради брак утемељен у вери у Исуса Христа, а научиће и како да решава неизбежне конфликте. Када су сви ови критеријуми задовољени, пар може да се моли и одлучи да ли жели да ступи у брак. Ако заиста желимо да сазнамо Божију вољу, он ће усмеравати наше путеве (Приче 3:5-6).Врати се на Српску страну

Како да знам да ли сам нашао особу која је савршена за мене?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries