settings icon
share icon
Pitanje

Šta je savremena teologija?

српски

Odgovor


Savremena teologija se, uopšteno govoreći, definiše kao proučavanje teologije i teoloških trendova od kraja Prvog svetskog rata do sada. Okvirno pokrivajući 20. vek do sada, glavne kategorije koje savremena teologija pokriva uključuju fundamentalizam, neo-ortodoksiju, pentakostalizam, evangelikalizam, neoliberalizam, rimokatolicizam posle Drugog vatikanskog sabora, teologiju istočnog pravoslavlja 20.veka i harizmatski pokret.

Pored ovih većih kategorija, savremena teologija se, takođe, bavi teologijom oslobođenja, feminističkom teologijom i drugim etničkim teologijama. S obzirom na postojanje velike raznovrsnosti verovanja, mali broj teologa bi mogao da se nazove „stručnjacima” u savremenoj teologiji. Umesto toga, postoji tendencija za specijalizacijom u jednoj ili više oblasti savremenog teološkog istraživanja.

Novija grana savremene teologije je proučavanje dijaloga među različitim verama. Istorijska hrišćanska teologija se upoređuje sa gledištima nehrišćanskih verskih sistema kao osnova za dijalog među različitim verama. Nedavna zalaganja su se bavila zajedničkim vrednostima između dve ili više vera, kao što su „Avramove vere” (judaizam, hrišćanstvo i islam) ili istočnjačke religije (uključujući hinduizam, budizam i hrišćanske pokrete kao što su tajna kineska crkva).

Savremena teologija je, prvenstveno, oblast akademskih studija. Kao takva, ona se bavi intelektualnim izazovima sa kojima se teologija suočava, uključujući i nauku, socijalna pitanja i religiozne prakse. Iako mnogi savremeni teolozi dele hrišćansko nasleđe, ipak to ne dele svi. U stvari, mnogi agnostici i čak ateisti su ušli u ovu oblast i podučavaju svoje poglede u vezi sa verom u savremenom društvu.

Za biblijskog hrišćanina, savremena teologija je bitna, jer otkriva razvoj verovanja u skorašnjoj istoriji. Međutim, bitno je razumeti da savremena teologija često odstupa od tradicionalne hrišćanske teologije kada ocenjuje veru u kontekstu različitih društvenih pokreta ili u poređenju sa drugim sistemima verovanja. Prianjanje biblijskim pogledima na svet nije uvek cilj.

Oni koji žele da razumeju šta Božija Reč podučava u vezi sa današnjim važnim temama mogu da pronađu korisne informacije u velikoj šarolikosti savremenih teoloških materijala. Međutim, sama po sebi, Biblija se ne menja. Ona je standard istine za vernika, sada i zauvek (2. Timoteju 3:16-17).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je savremena teologija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries