settings icon
share icon
Питање

Шта је савремена теологија?

srpski
Одговор


Савремена теологија се, уопштено говорећи, дефинише као проучавање теологије и теолошких трендова од краја Првог светског рата до сада. Оквирно покривајући 20. век до сада, главне категорије које савремена теологија покрива укључују фундаментализам, нео-ортодоксију, пентакостализам, евангеликализам, неолиберализам, римокатолицизам после Другог ватиканског сабора, теологију источног православља 20.века и харизматски покрет.

Поред ових већих категорија, савремена теологија се, такође, бави теологијом ослобођења, феминистичком теологијом и другим етничким теологијама. С обзиром на постојање велике разноврсности веровања, мали број теолога би могао да се назове „стручњацима" у савременој теологији. Уместо тога, постоји тенденција за специјализацијом у једној или више области савременог теолошког истраживања.

Новија грана савремене теологије је проучавање дијалога међу различитим верама. Историјска хришћанска теологија се упоређује са гледиштима нехришћанских верских система као основа за дијалог међу различитим верама. Недавна залагања су се бавила заједничким вредностима између две или више вера, као што су „Аврамове вере" (јудаизам, хришћанство и ислам) или источњачке религије (укључујући хиндуизам, будизам и хришћанске покрете као што су тајна кинеска црква).

Савремена теологија је, првенствено, област академских студија. Као таква, она се бави интелектуалним изазовима са којима се теологија суочава, укључујући и науку, социјална питања и религиозне праксе. Иако многи савремени теолози деле хришћанско наслеђе, ипак то не деле сви. У ствари, многи агностици и чак атеисти су ушли у ову област и подучавају своје погледе у вези са вером у савременом друштву.

За библијског хришћанина, савремена теологија је битна, јер открива развој веровања у скорашњој историји. Међутим, битно је разумети да савремена теологија често одступа од традиционалне хришћанске теологије када оцењује веру у контексту различитих друштвених покрета или у поређењу са другим системима веровања. Приањање библијским погледима на свет није увек циљ.

Они који желе да разумеју шта Божија Реч подучава у вези са данашњим важним темама могу да пронађу корисне информације у великој шароликости савремених теолошких материјала. Међутим, сама по себи, Библија се не мења. Она је стандард истине за верника, сада и заувек (2. Тимотеју 3:16-17).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је савремена теологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries