settings icon
share icon
Pitanje

Da li Satana i dalje ima pristup nebu?

српски

Odgovor


Prvobitno, Satana je bio jedan od Božijih svetih anđela, ali se pobunio protiv Boga I izbačen je sa neba (Luka 10:18). To je bio samo prvi korak njegove osude. Satanino carstvo je pobeđeno na krstu (Jovan 12:31-32). Kasnije, on će biti svezan u bezdanu na hiljadu godina (Otkrivenje 20:1-3), a zatim, će biti bačen u ognjeno jezero tokom cele večnosti (Otkrivenje 20:10).

Do momenta njegove poslednje osude, Satana je „vladar ovog sveta″ (Jovan 14:30), ali čini se da i dalje ima ograničen pristup nebu. U Jovu 1:6, Satana stoji u prisustvu Gospoda. Slična situacija je u 2. Letopisa 18:18-21, koja uključuje „lažljivog duha".

Pošto je Bog svet i apsolutno bez greha (Isaija 6:3) i pošto neće ni da pogleda na zlo (Avakum 1:13), kako Satana može da bude na nebu? Odgovor uključuje Božije suvereno ograničenje greha. U Jovu 1, Satana je stajao pred Bogom kako bi položio račun o sebi. Bog je pokrenuo taj sastanak, vodio razgovor i potpuno bio u kontroli (stih 7). Ishod toga bio je da je Satanina moć bila ograničena (stih 12), a Bog se proslavio.

Evo još nekih činjenica na koje treba obratiti pažnju: 1) Satana nema otvoren pristup Božijoj prisutnosti. Njega Bog poziva. 2) Posete su privremene. Njegovo vreme pred Božijim prestolom je ograničeno. 3) Čistota neba, ni na koji način, nije bila ukaljana kratkim Božijim organizovanim prisustvom jednog grešnog bića, koje je bilo u „karantinu" pod Božijom kontrolom 4) Satanin pristup je jedino obezbeđen pre krajnjeg suda. Posle suda, Bog stvara novo nebo i novu zemlju (Otkrivenje 21:1), briše svaku suzu sa naših očiju (stih 4), otkriva Novi Jerusalim (stih 10) i obećava potpuno odsustvo greha (stih 27).

Kada kažemo, „Bog ne može da dozvoli greh na nebu", to jednostavno znači da Bog ne može da dozvoli ljudskim bićima koja su još uvek u grehu, da žive u Njegovom prisustvu. Ali, moguće je da Bog zapoveda grešnom biću da stane (privremeno) u Njegovom prisustvu da bi mu dao naredbu (Isaija 6), da mu položi račun (Jov 1-2) i da mu sudi (Otkrivenje 20:11-15), a da ne napravi kompromis sa svojom svetošću.

Božija svetost će na kraju da uništi sav greh. Do tada, Njegova svetost reguliše greh, a to znači da Satana, u izvesnim prilikama, dobija poziv od svog Stvoritelja da mu položi račun za svoje postupke.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Satana i dalje ima pristup nebu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries