settings icon
share icon
Питање

Да ли Сатана и даље има приступ небу?

srpski
Одговор


Првобитно, Сатана је био један од Божијих светих анђела, али се побунио против Бога И избачен је са неба (Лука 10:18). То је био само први корак његове осуде. Сатанино царство је побеђено на крсту (Јован 12:31-32). Касније, он ће бити свезан у бездану на хиљаду година (Откривење 20:1-3), а затим, ће бити бачен у огњено језеро током целе вечности (Откривење 20:10).

До момента његове последње осуде, Сатана је „владар овог света″ (Јован 14:30), али чини се да и даље има ограничен приступ небу. У Јову 1:6, Сатана стоји у присуству Господа. Слична ситуација је у 2. Летописа 18:18-21, која укључује „лажљивог духа".

Пошто је Бог свет и апсолутно без греха (Исаија 6:3) и пошто неће ни да погледа на зло (Авакум 1:13), како Сатана може да буде на небу? Одговор укључује Божије суверено ограничење греха. У Јову 1, Сатана је стајао пред Богом како би положио рачун о себи. Бог је покренуо тај састанак, водио разговор и потпуно био у контроли (стих 7). Ишод тога био је да је Сатанина моћ била ограничена (стих 12), а Бог се прославио.

Ево још неких чињеница на које треба обратити пажњу: 1) Сатана нема отворен приступ Божијој присутности. Њега Бог позива. 2) Посете су привремене. Његово време пред Божијим престолом је ограничено. 3) Чистота неба, ни на који начин, није била укаљана кратким Божијим организованим присуством једног грешног бића, које је било у „карантину" под Божијом контролом 4) Сатанин приступ је једино обезбеђен пре крајњег суда. После суда, Бог ствара ново небо и нову земљу (Откривење 21:1), брише сваку сузу са наших очију (стих 4), открива Нови Јерусалим (стих 10) и обећава потпуно одсуство греха (стих 27).

Када кажемо, „Бог не може да дозволи грех на небу", то једноставно значи да Бог не може да дозволи људским бићима која су још увек у греху, да живе у Његовом присуству. Али, могуће је да Бог заповеда грешном бићу да стане (привремено) у Његовом присуству да би му дао наредбу (Исаија 6), да му положи рачун (Јов 1-2) и да му суди (Откривење 20:11-15), а да не направи компромис са својом светошћу.

Божија светост ће на крају да уништи сав грех. До тада, Његова светост регулише грех, а то значи да Сатана, у извесним приликама, добија позив од свог Створитеља да му положи рачун за своје поступке.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Сатана и даље има приступ небу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries