settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Satana bio zmija u Postanju 3. poglavlje?

српски

Odgovor


Da, zmija u Postanju 3 bila je Satana. Ili se Satana objavio kao zmija, ili je zaposeo zmiju ili je prevario Adama i Evu da veruju da je zmija bila ta koja je razgovarala sa njima. Zmije ne poseduju mogućnost govora. Otkrivenje 12:9 i 20:2 opisuju Satanu kao zmiju. „I savlada aždaju, staru zmiju, koja je đavo i Satana, i sveza je na hiljadu godina″ (Otkrivenje 20:2). „I bi zbačena velika aždaja, stara zmija, zvana đavo i Satana, koja zavodi sav svet, ona bi zbačena na zemlju i njeni anđeli behu zbačeni s njom" (Otkrivenje 12:9).

Iako Biblija ne daje jasno objašnjenje da li je zmija ustala ili hodala pre kletve, verovatno je, kao i drugi reptili, hodala na četiri noge. To bi bilo najbolje objašnjenje Postanja 3:14: „Reče Gospod, Bog, zmiji: ,Kad si to učinila, bićeš prokleta pred svakom životinjom i pred svim zverima; po trbuhu ćeš se vući i prah ćeš jesti čitavoga životaʾ″. Činjenica da je zmiji izrečena kletva da se vuče po stomaku i večno jede prah sa zemlje ukazuje da će biti, zauvek, prezrena i da će se na nju gledati kao na zlo i prezreno biće i predmet poruge i podsmeha.

Zašto je Bog prokleo zmiju kada je znao da je ona, u stvari, Satana koje je naveo Adama i Evu na greh? Sudbina zmije je ilustracija. Prokletstvo zmije će, jednog dana, biti sudbina samog Satane (Otkrivenje 20:10; Jezekilj 28:18-19).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Satana bio zmija u Postanju 3. poglavlje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries