settings icon
share icon
Pitanje

Da li Satana čita ili poznaje nađe misli?

српски

Odgovor


Prvo, bitno je da se podsetimo da Satana nije sveznajući – on ne može da bude odjednom na više mesta. Samo se Bog nalazi svuda, dok Satana mora da se oslanja na svoju armiju demona da bi sprovodio svoje delo.

Da li Satana i/ili njegovi demoni čitaju naše misli? Ne. Prva Carevima 8:39 kaže da samo Bog zna svako ljudsko srce. Niko drugi nema tu sposobnost. Bog zna šta ćemo izgovoriti, pre nego što izgovorimo, dok je misao još u procesu formiranja (Psalam 139:4). Pošto je Isus otelovljeni Bog, On je ispoljavao božanske kvalitete poznavanja ljudskih misli: „Jer je sam znao šta beše u čoveku″ (Jovan 2:25; Mateja 9:4; Jovan 6:64).

Biblija nas podučava da je Satana moćan. Bio je najviši od svih palih anđela i dovoljno ubedljiv da ubedi jednu trećinu anđela da mu se pridruže u njegovoj pobuni (Otkrivenje 12:4). I posle Sataninog pada, čak ni arhanđeo Mihajlo nije se usudio da mu se suprotstavi bez Gospodnje pomoći (Juda 1:9). Satana je „vladar vazdušnih sila, duh koji sada dejstvuje u sinovima nepokornosti″ (Efescima 2:2b). Međutim, Satananina moć ima svoje granice, a čitanje misli nije u opsegu njegove moći.

Da bi mogli da čitaju naše misli, Satana i njegovi demoni bi morali da budu sveznajući, što nisu. Bog je jedini koji poznaje naše misli. Međutim, Satana i njegovi demoni posmatraju i kušaju ljudska bića hiljadama godina. Sigurno je da su, tokom vremena, naučili nekoliko stvari u vezi sa nama. Čak i bez sposobnosti čitanja misli, oni mogu da pogađaju šta mislimo i onda, pokušavaju da to upotrebe u svoju korist. Zato nam je data zapovest: „potčinite se, dakle, Bogu, a usprotivite se đavolu, i pobeći će od vas″ (Jakovljeva 4:7b).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Satana čita ili poznaje nađe misli?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries