settings icon
share icon
Питање

Да ли Сатана чита или познаје нађе мисли?

srpski
Одговор


Прво, битно је да се подсетимо да Сатана није свезнајући – он не може да буде одједном на више места. Само се Бог налази свуда, док Сатана мора да се ослања на своју армију демона да би спроводио своје дело.

Да ли Сатана и/или његови демони читају наше мисли? Не. Прва Царевима 8:39 каже да само Бог зна свако људско срце. Нико други нема ту способност. Бог зна шта ћемо изговорити, пре него што изговоримо, док је мисао још у процесу формирања (Псалам 139:4). Пошто је Исус отеловљени Бог, Он је испољавао божанске квалитете познавања људских мисли: „Јер је сам знао шта беше у човеку″ (Јован 2:25; Матеја 9:4; Јован 6:64).

Библија нас подучава да је Сатана моћан. Био је највиши од свих палих анђела и довољно убедљив да убеди једну трећину анђела да му се придруже у његовој побуни (Откривење 12:4). И после Сатаниног пада, чак ни арханђео Михајло није се усудио да му се супротстави без Господње помоћи (Јуда 1:9). Сатана је „владар ваздушних сила, дух који сада дејствује у синовима непокорности″ (Ефесцима 2:2б). Међутим, Сатананина моћ има своје границе, а читање мисли није у опсегу његове моћи.

Да би могли да читају наше мисли, Сатана и његови демони би морали да буду свезнајући, што нису. Бог је једини који познаје наше мисли. Међутим, Сатана и његови демони посматрају и кушају људска бића хиљадама година. Сигурно је да су, током времена, научили неколико ствари у вези са нама. Чак и без способности читања мисли, они могу да погађају шта мислимо и онда, покушавају да то употребе у своју корист. Зато нам је дата заповест: „потчините се, дакле, Богу, а успротивите се ђаволу, и побећи ће од вас″ (Јаковљева 4:7б).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Сатана чита или познаје нађе мисли?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries