settings icon
share icon
Pitanje

Ako hrišćanin izvrši samoubistvo, da li je on/ona spašena?

српски

Odgovor


Tužna je činjenica da neki hrišćani izvrše samoubistvo. Dodatno na tragediju je i lažno učenje da samoubistvo automatski osobu šalje u pakao. Mnogi veruju da hrišćanin koji počini samoubistvo neće biti spašen. To učenje nije zasnovano na Bibliji.

Biblija podučava da nam je, od momenta kada zaista verujemo u Hrista, zagarantovan večni život (Jovan 3:16). Prema Bibliji, hrišćani mogu da znaju, bez ikakve sumnje, da imaju večni život (1. Jovanova 5:13). Ništa ne može da razdvoji hrišćanina od Božije ljubavi (Rimljanima 8:38-39). Nijedno „stvorenje" ne može da odvoji hrišćanina od Božije ljubavi, a čak i hrišćanin koji počini samoubistvo je „stvorenje"; stoga, čak ni samoubistvo ne može da odvoji hrišćanina od Božije ljubavi. Isus je umro za sve naše grehe i ako hrišćanin, u trenutku duhovnog napada i slabosti, izvrši samoubistvo, njegov greh je i dalje pokriven Hristovom krvlju.

Prema Bibliji, samoubistvo nije ono što određuje da li osoba obezbeđuje ulaz u nebo. Ako nespašena osoba počini samoubistvo, on je samo „ubrzao" svoj put ka paklu. Međutim, ta osoba, koja je počinila samoubistvo, biće u paklu, jer je odbacila spasenje kroz Hrista, a ne zato što je počinila samoubistvo (vidi Jovan 3:18). Treba, takođe, da naglasimo da niko ne zna tačno šta se dešavalo u srcu neke osobe u trenutku kad on ili ona umru. Neki ljudi dožive „obraćenje na samrtničkoj postelji" i prihvate Hrista u trenucima pred svoju smrt. Moguće je da je, prilikom samoubista, osoba u zadnjem trenutku doživela promenu srca i zavapila za Božijom milošću. Ostavljamo taj sud Bogu (1. Samuilova 16:7).

Samoubistvo vernika je dokaz da svako može da se bori sa očajem i da naš neprijatelj, Satana, jeste „ubica od početka" (Jovan 8:44). Samoubistvo je i dalje ozbiljan greh protiv Boga. Prema Bibliji, samoubistvo je ubistvo; uvek je pogrešno. Hrišćani su pozvani da žive svoj život za Boga, a odluka o trenutku smrti pripada jedino Bogu.

Neka Bog pruži blagodat i perspektivu koju je imao psalmista svakom ko danas prolazi kroz poteškoće: „Što kloneš dušo moja i što žališ u meni. Uzdaj se u Boga: Jer ću Njega ja opet slaviti, Spasitelja moga i Boga moga″ (Psalam 43:5).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ako hrišćanin izvrši samoubistvo, da li je on/ona spašena?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries