settings icon
share icon
Питање

Ако хришћанин изврши самоубиство, да ли је он/она спашена?

srpski
Одговор


Тужна је чињеница да неки хришћани изврше самоубиство. Додатно на трагедију је и лажно учење да самоубиство аутоматски особу шаље у пакао. Многи верују да хришћанин који почини самоубиство неће бити спашен. То учење није засновано на Библији.

Библија подучава да нам је, од момента када заиста верујемо у Христа, загарантован вечни живот (Јован 3:16). Према Библији, хришћани могу да знају, без икакве сумње, да имају вечни живот (1. Јованова 5:13). Ништа не може да раздвоји хришћанина од Божије љубави (Римљанима 8:38-39). Ниједно „створење" не може да одвоји хришћанина од Божије љубави, а чак и хришћанин који почини самоубиство је „створење"; стога, чак ни самоубиство не може да одвоји хришћанина од Божије љубави. Исус је умро за све наше грехе и ако хришћанин, у тренутку духовног напада и слабости, изврши самоубиство, његов грех је и даље покривен Христовом крвљу.

Према Библији, самоубиство није оно што одређује да ли особа обезбеђује улаз у небо. Ако неспашена особа почини самоубиство, он је само „убрзао" свој пут ка паклу. Међутим, та особа, која је починила самоубиство, биће у паклу, јер је одбацила спасење кроз Христа, а не зато што је починила самоубиство (види Јован 3:18). Треба, такође, да нагласимо да нико не зна тачно шта се дешавало у срцу неке особе у тренутку кад он или она умру. Неки људи доживе „обраћење на самртничкој постељи" и прихвате Христа у тренуцима пред своју смрт. Могуће је да је, приликом самоубиста, особа у задњем тренутку доживела промену срца и завапила за Божијом милошћу. Остављамо тај суд Богу (1. Самуилова 16:7).

Самоубиство верника је доказ да свако може да се бори са очајем и да наш непријатељ, Сатана, јесте „убица од почетка" (Јован 8:44). Самоубиство је и даље озбиљан грех против Бога. Према Библији, самоубиство је убиство; увек је погрешно. Хришћани су позвани да живе свој живот за Бога, а одлука о тренутку смрти припада једино Богу.

Нека Бог пружи благодат и перспективу коју је имао псалмиста сваком ко данас пролази кроз потешкоће: „Што клонеш душо моја и што жалиш у мени. Уздај се у Бога: Јер ћу Њега ја опет славити, Спаситеља мога и Бога мога″ (Псалам 43:5).

EnglishВрати се на Српску страну

Ако хришћанин изврши самоубиство, да ли је он/она спашена?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries