settings icon
share icon
Pitanje

Šta Bog govori o samohranim majkama?

српски

Odgovor


Biblija se nigde direktno ne obraća samohranim majkama, ali postoji mnogo primera Božije nežne interakcije sa ženama, majkama, udovicama i njihovom decom. Ovi primeri i Božija blagost vide se, bez obzira da li je u pitanju samohrana majka, udata žena, udovica ili razvedena žena. Bog intimno poznaje svaku osobu i njenu situaciju u potpunosti. Biblija upozava da je seks van braka grešan i opasan i da će doneti nevolje, a jedan od tih je da će žena možda morati da sama podiže dete, što je nesumnjivo teško. A ako je zbog sopstvenog greha postala samohrana majka, naš blagodatni Bog je i dalje voljan da pomogne i uteši. A ono što je bolje je to što On nudi oproštaj za te grehe kroz Isusa Hrista i večnu nebesku utehu za majku koja Njega prihvati, decu koja Njega prihvate, pa čak i otuđenog oca koja Ga prihvati!

Ali, često se žena nađe sama, podižući decu, ne sopstvenom krivicom. Ono što je tužno je da su žene često nevine žrtve sveta koji je potrešen ratom i terorizmom. Muževi odu u rat i nikada se ne vrate, nesebično dajući svoje živote za svoje zemlje. Ukoliko je muževljeva smrt ostavila ženu samohranu sa decom, nema sumnje da će Bog pomoći toj ženi i utešiti je.

Bog se brine za porodice. Ali, Njemu je više stalo da se svaka osoba, bez obzira kako njena porodica izgledala, pokaje za svoje grehe i stupi u odnos sa Njim. On želi da Ga poznajemo, jer On se raduje i donosi Mu slavu, kada ga Njegova stvorenja poznaju. Mi se usredsređujemo na detalje naših života, brinući se šta će drugi ljudi misliti o nama i da li će crkva da nas prihvati i da li smo potpuno upropastili stvari. Ali Bog poziva hrišćane na radost bez brige. On je rekao da treba da prebacimo na Njega sve svoje brige, jer On se brine za nas (1. Petrova 5:7). On želi da nosi naš teret i oprosti nam naše grehe i da zaboravimo naše grehe i krenemo dalje. Sve što od nas traži je da Ga poznajemo, uživamo u Njemu i verujemo Mu. Samohrane majke su često vrlo odgovorne osobe i ponekad može biti teško da brige ostave po strani. Samohrana majka može da se oseća krivom i pri samoj pomisli na to. Ali, Bog nam zapoveda da to u svakom slučaju uradimo, da provedemo svaki dan malo vremena usredsređujući se na Njega, a tokom ostatka dana, da Mu verujemo da će se brinuti za nas, fizički i emotivno kako se oslanjamo na Njega.

Kako to može da izgleda za samohranu majku je da odvoji vreme sa strane, čita Bibliju i moli se. Ona možda može da pomisli: „Prosto nemam vremena između posla i odgajanja deteta, brige o pokušćstvu i sve ostalo". Ali, čak i pola sata kada dete spava ili kada ga pazi rođak ili prijatelj, ona može da odvoji vreme da razgovara sa Bogom u molitvi i sluša Njegov glas u Bibliji, čak i ako to podrazumeva da ne opera posuđe, pronaći će Njegovu neverovatnu snagu i utešno prisustvo će biti sa njom u ostatku dana. Učenje napamet stihova kao što su: „Gospod je sa mnom; ne bojim se; što mi može čovek? (Psalam 118:6) i „Sve mogu u onome koji me snaži" (Filipljanima 4:13) biće opipljivo podsećanje na Njegovu ljubav i zaštitu kada stvari postanu teške ili stresne.

Šta Bog ima da kaže samohranim majkama? Istu stvar koju govori i svima drugima. Pokajte se za svoje grehe, verujte Hristu za oproštenje, komunicirajte sa Bogom kroz molitvu, slušajte Njegov glas putem Svetog pisma, oslanjajte se na Boga za snagu u iskuštenjima i nadajte se neverovatnom večnom životu sa Njim koji je On planirao. „Što oko ne vide, i uho ne ču, i u ljudsko srce ne dođe, što ugotovi Bog onima koji ga ljube" (1. Korinćanima 2:9).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Bog govori o samohranim majkama?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries