settings icon
share icon
Pitanje

Da li se spašavamo samo verom, ili verom plus delima?

српски

Odgovor


Ovo je verovatno najvažnije pitanje u čitavoj hrišćanskoj teologiji. Ovo pitanje je prouzrokovalo Reformaciju – rascep između protestanata i Katoličke crkve. Ovo pitanje je ključna razlika između biblijskog hrišćanstva i većine „hrišćanskih“ sekti (kultova). Da li se spašavamo samo verom, ili verom i delima? Da li sam spašen samo verom u Isusa, ili treba da verujem u Isusa i da radim određene stvari?

Pitanje samo vere ili vere plus dela je otežano nekim Biblijskim pasusima koje je teško izmiriti. Uporedite Rimljanima 3,28, 5,1 i Galatima 3,24 sa Jakovom 2,24. Neki vide razliku između Pavla (spasenje samo verom) i Jakova (spasenje je verom plus delima). U stvarnosti, Pavle i Jakov uopšte nisu imali neslaganje. Jedino neslaganje za koje neki ljudi tvrde da postoji je u odnosu vere i dela. Pavle dogmatično tvrdi da je opravdanje jedino verom (Efesci 2,8-9) dok izgleda da Jakov kaže da je opravdanje verom i delima. Na ovaj prividan problem može se odgovoriti ako istražimo o čemu zapravo Jakov govori. Jakov odbacuje verovanje da neko može imati veru, a da ne čini dobra dela (Jakov 2,17-18). Jakov podvlači činjenicu da će istinska vera u Hrista doneti promenjen život i dobra dela (Jakov 2,20-26). Jakov ne govori da se opravdavamo verom plus delima, već da će osoba koja je zaista opravdana verom imati dobra dela u svom životu. Ako osoba tvrdi da je vernik, a nema dobrih dela u svom životu – onda je vrlo verovatno da ona nema istinsku veru u Hrista (Jakov 2,14. 17. 20. 26).

Pavle iste stvari kaže u svojim pismima. Dobri plodovi koje vernik treba da ima u svom životu su navedeni u Galatima 5,22-23. Odmah pošto nam kaže da smo spaseni verom, a ne delima (Efescima 2,8-9), Pavle nas obaveštava da smo stvoreni za dobra dela. (Efescima 2,10). Pavle očekuje podjednako promenjen život kao i Jakov: „Prema toma, ako je ko u Hristu – novo je stvorenje; staro je prošlo, vidi postalo je novo“ (2. Korinćanima 5,17)! Jakov i Pavle nemaju neslaganja u učenju o spasenju. Oni istoj temi pristupaju iz različite perspektive. Pavle jednostavno naglašava da je opravdanje jedino verom, dok Jakov stavlja naglasak na činjenicu da vera u Hrista donosi dobra dela.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li se spašavamo samo verom, ili verom plus delima?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries