settings icon
share icon
Питање

Да ли се спашавамо само вером, или вером плус делима?

srpski
Одговор


Ово је вероватно најважније питање у читавој хришћанској теологији. Ово питање је проузроковало Реформацију – расцеп између протестаната и Католичке цркве. Ово питање је кључна разлика између библијског хришћанства и већине „хришћанских“ секти (култова). Да ли се спашавамо само вером, или вером и делима? Да ли сам спашен само вером у Исуса, или треба да верујем у Исуса и да радим одређене ствари?

Питање само вере или вере плус дела је отежано неким Библијским пасусима које је тешко измирити. Упоредите Римљанима 3,28, 5,1 и Галатима 3,24 са Јаковом 2,24. Неки виде разлику између Павла (спасење само вером) и Јакова (спасење је вером плус делима). У стварности, Павле и Јаков уопште нису имали неслагање. Једино неслагање за које неки људи тврде да постоји је у односу вере и дела. Павле догматично тврди да је оправдање једино вером (Ефесци 2,8-9) док изгледа да Јаков каже да је оправдање вером и делима. На овај привидан проблем може се одговорити ако истражимо о чему заправо Јаков говори. Јаков одбацује веровање да неко може имати веру, а да не чини добра дела (Јаков 2,17-18). Јаков подвлачи чињеницу да ће истинска вера у Христа донети промењен живот и добра дела (Јаков 2,20-26). Јаков не говори да се оправдавамо вером плус делима, већ да ће особа која је заиста оправдана вером имати добра дела у свом животу. Ако особа тврди да је верник, а нема добрих дела у свом животу – онда је врло вероватно да она нема истинску веру у Христа (Јаков 2,14. 17. 20. 26).

Павле исте ствари каже у својим писмима. Добри плодови које верник треба да има у свом животу су наведени у Галатима 5,22-23. Одмах пошто нам каже да смо спасени вером, а не делима (Ефесцима 2,8-9), Павле нас обавештава да смо створени за добра дела. (Ефесцима 2,10). Павле очекује пођеднако промењен живот као и Јаков: „Према тома, ако је ко у Христу – ново је створење; старо је прошло, види постало је ново“ (2. Коринћанима 5,17)! Јаков и Павле немају неслагања у учењу о спасењу. Они истој теми приступају из различите перспективе. Павле једноставно наглашава да је оправдање једино вером, док Јаков ставља нагласак на чињеницу да вера у Христа доноси добра дела.Врати се на Српску страну

Да ли се спашавамо само вером, или вером плус делима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries