settings icon
share icon
Pitanje

Koja verovanja imaju oni koji koji se drže uverenja – samo Isus/Pentakostalizam jedinstva?

српски

Odgovor


Pokret „Samo Isus", takođe poznat kao Pentakostalizam jedinstva ili teologija jedinstva, poučava da postoji samo jedan Bog, ali poriče jedinstvo Trojstva u Bogu. Drugim rečima, teologija jedinstva ne prepoznaje različite osobe Božanstva: Oca, Sina i Svetog Duha. Ona ima različite forme – neki vide Isusa Hrista kao jednog Boga, koji se ponekad manifestuje kao Otac ili Sveti Duh. Suština Pentakostalne doktrine jedinstva/samo Isus je u tome da je Isus Otac i Isus je Sveti Duh. Postoji jedan Bog koji se otkriva na različite načine.

Učenje „Samo Isus/Pentakostalizam jedinstva" postoji već vekovima u jednom ili drugom obliku, kao modalizam. Modalizam poučava da je Bog delovao u različitim oblicima ili načinima u različitim vremenima – ponekad kao Otac, ponekad kao Sin, i ponekad kao Sveti Duh. Međutim, odeljci kao što je Mateja 3:16-17, gde su dve ili sve tri Osobe Božanstva prisutne, suprotstavlja se modalističkom viđenju. Modalizam je bio odbačen kao jeres još u drugom veku Nove ere. Rana crkva se snažno borila protiv ovog viđenja Boga po kome je on isključivo jedna osoba koja deluje u različitim formama u raznim vremenima. Oni su tvrdili da se iz Biblije vidi da je Božije Trojstvo očigledno u tome što se više od jedne osobe Trojstva često vide istovremeno, i često komuniciraju jedna sa drugom (primeri: Postanje 1:26; 3:22;11:7; Psalam 2:7; 104:30; 110:1; Mateja 28:19; Jovan 14:16). Doktrina „Pentakostalizam jedinstva/samo Isus" nije biblijska.

Koncept trojedinstva Božijeg, sa druge strane, prisutan je u Bibliji. To nije koncept koji se lako može shvatiti našim ograničenim umom. Pošto čovek želi da sve razume u svojoj teologiji, pokreti kao što je „Samo Isus" – da ne pominjemo Jehovine svedoke – redovno se javljaju u pokušaju da objasne Božiju prirodu. To naravno jednostavno nije moguće a da se ne povredi biblijski tekst. Hrišćani su prihvatili da Božija priroda nije podložna ograničenjima koje želimo da stavimo na Njega. Jednostavo mu verujemo kada kaže: „Jer moje misli nisu vaše misli i moji putevi nisu vaši putevi – govori Gospod. Koliko je nebo iznad zemlje, toliko su moji putevi iznad vaših, misli moje iznad misli vaših" (Isaija 55:8-9). Ako ne možemo da razumemo Njegove misli i puteve, prihvatamo da ne možemo u potpunosti ni da razumemo Njegovu prirodu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koja verovanja imaju oni koji koji se drže uverenja – samo Isus/Pentakostalizam jedinstva?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries