settings icon
share icon
Питање

Која веровања имају они који који се држе уверења – само Исус/Пентакостализам јединства?

srpski
Одговор


Покрет „Само Исус", такође познат као Пентакостализам јединства или теологија јединства, поучава да постоји само један Бог, али пориче јединство Тројства у Богу. Другим речима, теологија јединства не препознаје различите особе Божанства: Оца, Сина и Светог Духа. Она има различите форме – неки виде Исуса Христа као једног Бога, који се понекад манифестује као Отац или Свети Дух. Суштина Пентакосталне доктрине јединства/само Исус је у томе да је Исус Отац и Исус је Свети Дух. Постоји један Бог који се открива на различите начине.

Учење „Само Исус/Пентакостализам јединства" постоји већ вековима у једном или другом облику, као модализам. Модализам поучава да је Бог деловао у различитим облицима или начинима у различитим временима – понекад као Отац, понекад као Син, и понекад као Свети Дух. Међутим, одељци као што је Матеја 3:16-17, где су две или све три Особе Божанства присутне, супротставља се модалистичком виђењу. Модализам је био одбачен као јерес још у другом веку Нове ере. Рана црква се снажно борила против овог виђења Бога по коме је он искључиво једна особа која делује у различитим формама у разним временима. Они су тврдили да се из Библије види да је Божије Тројство очигледно у томе што се више од једне особе Тројства често виде истовремено, и често комуницирају једна са другом (примери: Постање 1:26; 3:22;11:7; Псалам 2:7; 104:30; 110:1; Матеја 28:19; Јован 14:16). Доктрина „Пентакостализам јединства/само Исус" није библијска.

Концепт тројединства Божијег, са друге стране, присутан је у Библији. То није концепт који се лако може шватити нашим ограниченим умом. Пошто човек жели да све разуме у својој теологији, покрети као што је „Само Исус" – да не помињемо Јеховине сведоке – редовно се јављају у покушају да објасне Божију природу. То наравно једноставно није могуће а да се не повреди библијски текст. Хришћани су прихватили да Божија природа није подложна ограничењима које желимо да ставимо на Њега. Једноставо му верујемо када каже: „Јер моје мисли нису ваше мисли и моји путеви нису ваши путеви – говори Господ. Колико је небо изнад земље, толико су моји путеви изнад ваших, мисли моје изнад мисли ваших" (Исаија 55:8-9). Ако не можемо да разумемо Његове мисли и путеве, прихватамо да не можемо у потпуности ни да разумемо Његову природу.Врати се на Српску страну

Која веровања имају они који који се држе уверења – само Исус/Пентакостализам јединства?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries