settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je bitno provoditi vreme sa Bogom?

српски

Odgovor


Svaki odnos zahteva vreme. Iako nije kao drugi odnosi, odnos sa Bogom ipak podleže pravilima svakog drugog odnosa. Biblija je puna poređenja da bi nam pomogla da imamo sliku našeg odnosa sa Bogom. Na primer, Hristos je opisan kao mladoženja, a Crkva kao nevesta. Brak predstavlja dvoje ljudi koji udružuju svoje živote u jedan (Postanje 2:24). Takva bliskost podrazumeva vreme koje se provodi sa onim drugim. Drugi odnos predstavlja odnos oca i sina. Bliski porodični odnosi su oni u kojoj deca i roditelji provode vreme zajedno. Provođenje vremena sa voljenom osobom pruža mogućnosti da se zaista upozna ta osoba. Provođenje vremena u samoći sa Bogom ni po čemu se ne razlikuje. Kada smo sami sa Bogom, mi Mu se približavamo i upoznajemo Ga na drugačiji način, nego kada smo u grupnom okruženju.

Bog želi da provodimo vreme sami sa Njim. On želi lični odnos sa nama. Stvorio nas je kao pojedince, „sastavio" nas je u utrobi (Psalam 139:13). Bog poznaje intimne detalje naših života, kao što je broj dlaka na našoj glavi (Luka 12:7). On poznaje svakog vrapca ponaosob, a „vi vredite više od mnogih vrabaca" (Matej 10:29,31). On nas poziva da mu priđemo i da Ga upoznamo (Isaija 1:18; Otkrivenje 22:17; Pesma nad Pesmama 4:8). Kada želimo da blisko upoznamo Boga, tražićemo Ga rano (Psalam 63:1) i provoditi vreme sa Njim. Bićemo kao Marija, koja je sedela podno Njegovih nogu slušajući Njegov glas (Luka 10:39). Bićemo žedni i gladni pravednosti i bićemo ispunjeni (Matej 5:6).

Možda je najbolji razlog da provodimo vreme sa Bogom u samoći jeste da sledimo biblijske primere. U Starom zavetu, vidimo da Bog poziva proroke da sami do ka Njemu. Mojsije se sam susreo sa Bogom u žbunu koji gori, a zatim na Sinajskoj gori. David, čiji brojni psalmi odražavaju pouzdanu bliskost sa Bogom, razgovarao je sa Njim dok je bežao od Savla (Psalam 57). Božija prisutnost je prošla dok je Ilija bio u pećini. U Novom zavetu, Isus je proveo sam vreme sa Bogom (Matej 14:13; Marko 1:35; Marko 6:45-46; Marko 14:32-34; Luka 4:42; Luka 5:16; Luka 6:12; Luka 9:18; Jovan 6:15). U stvari, Isus nam je dao uputstvo da se molimo sami ponekad: „A ti kada se moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata svoja i pomoli se Ocu svome u tajnosti" (Matej 6:6a).

Da bismo mogli da se pouzdamo u Isusa kao u naš čokot (Jovan 15:1-8), treba da budemo direktno, blisko povezani sa Njim. Kao što je loza povezana sa čokotom i kroz čokot, povezana sa drugim lozama , tako smo i mi direktno povezani sa Hristom i učestvujemo u zajedništvu. Provodimo vreme sami sa Bogom i u zajedničkom slavljenju radi najbolje ishrane. Bez provođenja individualnog vremena sa Bogom, naše potrebe neće biti ispunjene; nećemo zaista spoznati izobilan život koji On daje.

Provođenje vremena u samoći sa Bogom oslobađa naše umove od različitih vrsta nepažnje, tako da mođemo da se usredsredimo na Njega i čujemo Njegovu Reč. Time što obitavamo u Njemu, uživamo u bliskosti u koju nas On poziva i tako možemo zaista da Ga spoznamo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je bitno provoditi vreme sa Bogom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries